Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika by se měla dostat z recese

Česká ekonomika by mohla za první čtvrtletí vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané ve druhé polovině roku 2011. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy Komerční banky zveřejněné ve středu.

Česká ekonomika se ve druhém pololetí loňského roku nacházela v mírné recesi. Hlavní příčinou byla úsporná fiskální opatření ve většině zemí EU snižující zahraniční poptávku po českém zboží; úspory na vládní úrovni pak pokračovaly i v České republice s negativním dopadem do domácí poptávky. Příznivá data z počátku letošního roku indikují, že se české hospodářství z recese dostalo. Spíše než akceleraci růstu ale výhled banky ukazuje pro letošní rok na stabilizaci.V dubnu zveřejněná data z české ekonomiky příjemně překvapila. Česká ekonomika by tak podle banky mohla za první kvartál vykázat mezikvartální růst o 0,1 procenta, čímž by vystoupila z mírné recese zaznamenané v druhé polovině 2011. V dalších dvou čtvrtletích banka očekává stagnaci."I když revize celoroční dynamiky reálného HDP oproti předchozí prognóze z konce března byla minimální, podstatné je, že růstový výhled pro letošní i příští rok jsme vylepšili o 0,1 procentního bodu na +0,1 procenta letos, respektive +1,3 procenta pro rok 2013," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.Hlavním tahounem podle něj budou letos opět čisté exporty s vysokým příspěvkem k hospodářskému růstu ve výši 2,6 procentního bodu, když zahraniční obchod zaznamenal v posledním čtvrtletí loňského roku a na začátku toho letošního výrazné zlepšení. Za celý letošní rok předpokládá přebytek bilance zahraniční obchodu v rekordní výši cca 280 mld. Kč."Naopak pokles stále očekáváme v případě domácí poptávky, a to kvůli pokračujícímu snižování vládních výdajů a spotřeby domácností. Ta bude nadále klesat s tím, jak kupní sílu domácností negativně ovlivňuje další vlna fiskálních restrikcí platných od počátku letošního roku, vyšší míra inflace, nízký růst nominálních mezd a zvyšující se nezaměstnanost," uvedl analytik.S letošním minimálním hospodářským růstem je konzistentní vzestup míry nezaměstnanosti z loňských prosincových 8,6 procenta na 9,1 procenta na konci letošního roku. "Během druhého čtvrtletí bude ovšem míra nezaměstnanosti klesat díky sezónním pracím výrazněji pod 8,5 procenta z březnových 8,9 procenta," nastínil analytik.

Témata:  Česko ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy