Ekonomika

Michaela Marksová

Dotace na sociální služby budou vyplaceny již v průběhu ledna

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí výrazně zkrátilo dobu vyplácení dotace na sociální služby. V letošním roce se díky změně předpisů zrychlí výplata dotací ze státního rozpočtu. Kraje a Hlavní město Praha dostanou finanční prostředky již v lednu.

Ilustrační fotografie

Černý rok českého stavebnictví skončil, letos to nebude o moc lepší

Ekonomika

České stavebnictví loni plnilo roli černé ovce makroekonomické rodiny. Zatímco všechna ostatní odvětví utěšeně rostla, stavebnictví se vydalo opačným směrem. Pravidelná data Českého statistického úřadu (ČSÚ) každý měsíc potvrzovala prohlubující se agónii sektoru, který se výrazně podílí na celé národní ekonomice. Pozitivních čísel se stavaři nedočkali ani na konci roku. Informuje EKOSPOL.

Placení, tržby, ilustrační foto

Mzdy rostou díky velmi napjaté situaci na trhu práce

Ekonomika

I třetí odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika na začátku druhé poloviny loňského roku výrazně zpomalila. Mezičtvrtletní dynamika byla potvrzena na 0,2 % a meziroční růst zůstal na 1,9 %. Hlavním tahounem domácího hospodářství se znovu stává domácí spotřeba, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,9 %. Její příznivá dynamika podle našeho odhadu pokračovala i v posledním čtvrtletí loňského roku. Napovídá tomu silná akcelerace mezd, které ve třetím čtvrtletí nominálně vzrostly o 4,5 % y/y. Informuje Viktor Zeisel, Economist, Investment Banking.

Andrej Babiš

Ekonomika

Je přebytek rozpočtu jen Babišova zásluha?

Česká republika loni hospodařila s největším přebytkem rozpočtu za poslední dekády. Podle ministra financí Andreje Babiše státu zbylo 62 miliard korun. Díky lepšímu výběru daní a efektivnějšímu hospodaření, někteří odborníci ale tvrdí opak. A ukazuje se, že to Babišova zásluha vůbec být nemusí.

EU, ilustrační fotografie

Období deflace výrobních cen v eurozóně je za námi

Ekonomika

Listopadový růst cen průmyslových výrobců v eurozóně překonal tržní očekávání, když ceny během tohoto měsíce vzrostly o 0,3 %. Ještě zajímavější je pohled na meziroční vývoj průmyslových cen. Ty totiž byly v prosinci 2016 o 0,1 % výše než v prosinci 2015. Meziroční růst cen byl zaznamenán poprvé po 43 měsících kontinuálního snižování produkčních cen. Jedná se tak o další střípek do mozaiky zvyšujících se cenových tlaků, i když v tomto případě primárně kvůli vyšším cenám ropy a jejích produktů. Informuje Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka.

Energetika, ilustrační fotografie

Energetika: Co přinesl rok 2016 a co je potřeba ještě zlepšit

Ekonomika

Minulý rok se nesl ve znamení prospotřebitelských novinek, které zavedla nejen novela energetického zákona. Dodavatelé energií sice stále ještě neplní povinnost poskytovat pravdivé a úplné údaje o smlouvách, ale alespoň již poskytují k vyúčtování přehled se základními informacemi o spotřebě a platbách. Stále je třeba zlepšit srovnatelnost nabídek dodavatelů a vyřešit by se měly i problémy s automatickým prodlužováním smlouvy. Informace přináší dTest.

Ilustrační fotografie

Jak ovlivní politika kapitálové trhy v roce 2017?

Ekonomika

„Rok 2016 byl rokem politických překvapení, jejichž význam bude mnohem dlouhodobější. Kapitálové trhy byly ovlivněny červnovým brexitem, nečekaným výsledkem listopadových voleb v USA i nezdarem prosincové ústavní reformy v Itálii. Důležité volby se letos uskuteční v Nizozemsku, Francii, Německu a také pravděpodobně v Itálii, což již nyní vrhá dlouhý stín na celkové investiční klima,“ říká hlavní ekonom Raiffeisen Bank International AG (RBI) Peter Brezinschek a dodává: „Nedostatečný kapitál italských bank byl hlavním důvodem pro rozšíření kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky (ECB) o 60 miliard eur měsíčně, a to až do konce roku 2017.”

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Každý pátý Čech má živnostenský list, třetinu tvoří ženy

V České republice má živnostenské oprávnění necelých 1,8 milionu lidí. Znamená to, že každý pátý Čech starší 15 let vlastní živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 milionu lidí, zbytek ji má přerušenou. Třetinu podnikatelů s aktivní živností tvoří ženy. Nejvíce živnostníků podniká v obchodě. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF  Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

Konec roku 2016 přinesl dobré zprávy z Německa

Ekonomika

Po slabším třetím čtvrtletí zaznamenala největší evropská ekonomika v závěru loňského roku výrazné zrychlení hospodářského růstu. To je patrné na ukazatelích podnikatelské i spotřebitelské důvěry, vyšších podnikových objednávkách a koneckonců i vyšší průmyslové produkce. A dnes publikovaná data tyto trendy potvrdila. Informuje Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Komerční banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Koruna je vůči dolaru na nejslabší úrovni od roku 2004

Ekonomika

Kurz české koruny vůči americkému dolaru dnes oslabil na nejslabší úroveň od roku 2004 (až k 26,10 USD/CZK). Americké měně se daří díky dobré kondici tamní ekonomiky, očekávanému zvyšování úrokových sazeb a plánovaným fiskálním stimulům. Ani výhled pro kurz koruny vůči dolaru není nikterak příznivý. Dolar se vůči euru v průběhu prvního čtvrtletí pravděpodobně přiblíží k paritě, zatímco kurz české koruny vůči euru bude přibitý u kurzového závazku. Vůči americkému dolaru tak bude česká měna v následujících týdnech nejspíš ještě více ztrácet. Zvrat by mělo přinést až zrušení kurzového závazku, které očekáváme v Q2 17. Informuje Jana Steckerová, Ekonom, Komerční banka, a. s.

Andrej Babiš

Rozpočet 2016: Mimořádný výsledek, ve státní kase zbylo rekordních 61,8 miliard

Ekonomika

Státní rozpočet nakonec uzavřel rok 2016 v přebytku 61,8 miliard korun. My jsme v našem pondělním výhledu předpokládali přebytek 25 miliard korun, který vycházel z údajů listopadového Fiskálního výhledu MF a námi provedeného očištění těchto dat. Zároveň jsme předpokládali výrazné zvýšení výdajů ke konci roku (např. transferů SFDI), k čemuž nakonec nedošlo. Informuje Marek Dřímal, Ekonom, Komerční banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Investoři vloni v Česku nakoupili nemovitosti za více než 90 miliard

3,36 miliardy EUR, tedy více než 90 miliard korun. Takový je podle předběžných odhadů mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate Česká Republika celkový objem investic do tuzemských komerčních realit za rok 2016. Jde o nejvyšší částku dosaženou na zdejším trhu nemovitostí. Překonán byl i velmi silný předloňský rok, kdy majitele změnily kanceláře, obchodní centra, hotely či průmyslové areály za 2,8 mld. EUR.

Ilustrační fotografie

Minimální mzda je od 1. ledna 2017 vyšší

Ekonomika

Minimální mzda se od 1. ledna 2017 zvýší o 1 100 Kč. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosadila ve vládě návrh na její zvýšení na 11 000 korun za měsíc. Základní hodinová sazba hrubé minimální mzdy se zvýší z 58,70 Kč na rovných 66 Kč za hodinu.

Děti, ilustrační fotografie

Matka 13 dětí nikdy nepracovala, na dávkách bere statisíce

Ekonomika

Britka Joanne Sheppardová byla vlastní dcerou označena za vyžírku. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že pětačtyřicetiletá matka 13 dětí chce plodit další potomky až do chvíle, kdy už toho nebude schopna. Důvod je prostý - nechce přijít o peníze od státu.

Ilustrační fotografie

Nejoblíbenějším dárkem byly peníze, boom zažívají diamantové šperky

Ekonomika

Každý třetí Čech vidí nejraději pod stromečkem peníze. Tato dlouhodobě nejoblíbenější forma dárku začíná mít u mladší generace do 35 let konkurenci. Více jak čtvrtina (27 %) lidí v tomto věku totiž pořídila na Vánoce diamantový šperk do 15 000 korun. V polovině případů se jedná o muže kupující prsten. Šperk je totiž přáním dvakrát častěji u žen než u mužů. Údaje vyplynuly z vánočního průzkumu, který pro největší české klenotnictví ALO diamonds provedla agentura Ipsos pomocí nástroje Instant Research. Mladí Češi se nákupními preferencemi blíží Američanům. Podle studie společnosti Bain & Company jsou diamantové šperky pro Američany do 35 let jedním ze tří nejoblíbenějších dárků.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

České domácnosti se roku 2017 nebojí

Prosincový konjunkturální průzkum potvrdil současnou příznivou situaci ve všech segmentech ekonomiky s výjimkou stavebnictví. To trpí nedostatkem projektů financovaných z veřejných peněz, což se projevuje v meziročně nižší důvěře v tomto sektoru.

Ilustrační fotografie

Těžaři otevírají nové diamantové doly, rostoucí poptávce budou stačit jen do roku 2019

Ekonomika

Začátkem roku 2017 začnou světový trh s diamanty zásobovat 3 nové doly. Ročně by měly podle těžařského gigantu De Beers vyprodukovat kolem 7 milionů karátů (1,4 tuny) diamantů. Spolu s rozšířením těžby na již využívaných nalezištích zajistí celosvětové produkci rostoucí objemy dodávek nezpracovaných diamantů do roku 2019. Od tohoto roku začne globální produkce ale opět klesat. Shodují se na tom nové studie poradenských společností Bain & Company a GlobalData.

ČNB, ilustrační fotografie

ČNB ponechává úrokové sazby beze změny

Ekonomika

Bankovní rada ČNB na svém jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %. Bankovní rada ČNB také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. 

Ilustrační fotografie

Státní zaměstnanci s nejnižšími mzdami si příští rok polepší

Ekonomika

Nepedagogičtí pracovníci v regionálním školství, zaměstnanci vkultuře nebo sociální pracovníci, kteří pobírají podle stávajících pravidel nejnižší mzdy, by měli od poloviny příštího roku dosáhnout na vyšší plat. Počítá s tím návrh Ministerstva práce a sociálních věcí představený na večerním jednání 20. prosince 2016 členů vlády a odborových organizací. Podle tohoto návrhu by měly být zrušeny nejnižší platové tarify a zaměstnanci by automaticky přešli do vyššího. Jejich nároková mzda by se tak zvýšila o pět a devět procent.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy