Ceny pohonných hmot mírně padají

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu mírně snížily, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 14 haléřů na 37,70 Kč/l, nafta o pět haléřů na 36,72 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

"Ceny pohonných hmot v průběhu minulého týdne poklesly. Příčinou jsou nižší ceny ropy na světových trzích, které se již projevily i na průměrných cenách benzinu a nafty na burze v Rotterdamu," konstatoval analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. "V následujících dnech bychom se u našich čerpacích stanic měli dočkat zlevnění, které by se již mohlo pohybovat v řádu desetihaléřů. O něco výraznější bude pravděpodobně v případě benzínu," odhaduje Čermák.

Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (37,18 Kč), poslední místo patří Jihomoravskému kraji (38,15 Kč), který na chvostu tabulky opět vystřídal Plzeňský kraj (38,05 Kč). Ceny benzinu rostly jen na Liberecku (o jeden haléř), nejvýrazněji klesly v Plzeňském kraji (o 26 haléřů).

V případě nafty patří první místo Ústeckému kraji (36,03 Kč), poslední příčku stále zaujímá jižní Morava (37,30 Kč). Ceny nejvýrazněji vzrostly v Libereckém kraji (o čtyři haléře), nejvíce klesly v Ústeckém kraji (o 14 haléřů).

Natural 95 je o 46 haléřů dražší než před měsícem, cena nafty se v meziměsíčním srovnání snížila o 12 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,65 Kč, nafta o 2,23 Kč.

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky