Skandál v Ikea! Zneužívala prý politické vězně k výrobě nábytku

Švédský nábytkářský gigant Ikea čelí nařčení ze zneužívání politických vězňů v bývalé NDR v 70. a 80. letech minulého století. Podobné obvinění se objevilo poprvé již před rokem v německé televizi WDR, další skutečnosti má ovšem přinést dokument švédské televize SVT, který se teprve bude vysílat. Informoval o tom švédský portál The Local. Firma vždy podobná obvinění odmítala.

reklama

SVT tvrdí, že její reportér při studiích archivů východoněmecké tajné policie Stasi narazil na dokumenty, které lze považovat za důkazy předchozích obvinění. Ikea ovšem vydala tiskové prohlášení, že archivy Stasi rovněž zkoumala, ale na nic podobného nenarazila.

"Po odvysílání německého dokumentu Ikea celou věc prozkoumala, aby získala kompletní obrázek toho, co se tehdy stalo. Nezískali jsme žádný důkaz, že političtí vězni byli využíváni při výrobě," uvádí tisková zpráva.

Ikea si během 70. let minulého století vybudovala ve východní části Německa poměrně silnou základnu a na celkem 65 místech vyráběla části nábytku. Podle původního dokumentu WDR si firma vytvořila velmi dobré vztahy s tehdejšími komunistickými úřady.

Jedna z továren, kde se vyráběla například populární pohovka série Klippan, se nacházela přímo vedle vězení ve Waldheimu. Tehdejší šéf věznice WDR řekl, že součástí výrobky nábytku byla i práce vězňů.

Švédská SVT chce dokument odvysílat ve středu.

Témata: ikea

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky