Podnikatelé: Stát nás likviduje! Zdražení pohonných hmot nás přivede ke krachu

Zástupci Unie malých a středních podniků (SME) nesouhlasí s návrhem ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na zavedení nové daně z ropných produktů. Unie o tom blíže informovala ve středu.

660
reklama

Výše daně by měla být 140 korun z 1000 litrů či 140 korun za tunu ropných produktů. Získané prostředky mají podle návrhu sloužit ke zvýšení strategických zásob ropy z dosavadních 90 na 120 dní.

"Plně si uvědomujeme význam navyšování hmotných rezerv, stát by ale měl na jejich pokrytí najít finance jinde. Například důslednou kontrolou distributorů pohonných hmot by stát vybral více prostředků na spotřební dani a žádná nová daň by nebyla potřeba," uvedl předseda unie David Šeich.

Nová daň, pokud návrh projde, se dotkne hlavně silničních dopravců, pro které by znamenala další zvyšování už tak vysokých nákladů. Další zdanění však podle unie pocítí všichni občané, protože nárůst cen pohonných hmot se logicky musí promítnout do koncových cen za přepravované zboží. "Česká republika má jedny z nejvyšších cen pohonných hmot v EU a další zdražování přivede řadu dopravců ke krachu. Ti se přitom již dnes potýkají s existenčními problémy," varoval před možnými dopady Šeich.

Podnikatelé proto věří, že vláda návrh MPO přehodnotí, a bude hledat jiné varianty, jak financovat posílení energetické bezpečnosti státu.

Unie malých a středních podniků ČR v rámci své aktivity AkceZ.cz při jednáních se zástupci čerpacích sítí pohonných hmot také zjistila, že daň má negativní dopad i pro čerpací stanice, jejichž marže obecně je v rozpětí od půl do tří korun za litr paliva. V důsledku toho lákají zákazníky na levnější benzin na úkor kvality a povolené normy. Motoristé by proto měli ve vlastním zájmu sledovat, zdali mají čerpací stanice dostatečné certifikace kvality a pravidelné kontroly. "Hříšníky" nabízející nekvalitní pohonné hmoty je možné sledovat také na webu České obchodní inspekce.

Nekvalitní benzin přitom může výrazně přispět k zanášení motoru a k jeho poškození. Jak vyplynulo z šetření Unie malých a středních podniků ČR, společnosti s celorepublikovým pokrytím, jako jsou Benzina, Shell nebo Agip, požadavky kvality splňují. Například společnost Agip šla ještě dále a prémiová paliva zvyšující výkon a životnost motoru uvedla za cenu běžných paliv. Pro podnikatele nabízí Benzina i Agip slevové karty s online správou karet, fakturací a nutností složení finanční zálohy předem, přičemž Agip jako poskytuje i slevové karty, které tyto platby předem nepožadují.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky