Ceny potravin jsou opět na vzestupu a ohrožují miliony lidí

Světové ceny potravin od loňského prosince do letošního března vzrostly podle Světové banky (SB) o osm procent. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

660
reklama

Zvyšování globálních cen potravin podle Světové banky nejvíce podpořily rostoucí ceny ropy, silná poptávka v Asii a horší klimatické podmínky v části Evropy, Jižní Ameriky a Spojených států amerických.

Zatímco v období od prosince do března letošního roku index cen potravin vzrostl o zhruba osm procent, zatímco v předchozích čtyřech měsících naopak index klesl. I po posledním zvýšení ceny potravin zůstávají podle SB o jedno procento nižší než před rokem a o šest procent nižší než v únoru loňského roku, kdy dosáhly historického maxima.

"Po čtyřech měsících po sobě jdoucího poklesu cen, jsou ceny potravin opět na vzestupu a ohrožují potravinovou bezpečnost milionů lidí," uvedl ve svém prohlášení viceprezident Světové banky Otaviano Canuto.

Během čtyř měsíců do března se zvyšovaly ceny všech základních potravin vyjma rýže, přičemž za poklesem její ceny jsou zejména vysoké zásoby a částečně i značná konkurence mezi vývozci.

Pokud letošní produkce potravin nebude tak vysoká, jak se očekává, ceny budou zřejmě pokračovat v růstu. V tom případě bude potřeba podle Světové banky vývoj bedlivě sledovat.

Světová banka dodala, že je těžké předpovědět, zda nárůst cen v letošním roce povede k nové globální potravinové krizi, protože neexistuje žádný mechanismus pro identifikaci jejího nástupu.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky