České stavebnictví čeká "krutý" rok

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Václava Matyáše nečeká české stavebnictví radostný rok. Matyáš to uvedl ve středu v Brně na stavebních veletrzích.

660
reklama

Jak sdělil, počátek roku 2012 navazuje na klesající trend předchozích období a nenaznačuje žádnou změnu k lepšímu. "Naopak dává téměř jistou záruku ještě prudšího sestupu stavební výroby, a tím předpoklady k eskalaci všech průvodních negativních jevů," nastínil Matyáš.

Veřejná zakázka je, jak doplnil, na úrovni pouhých 63 procent oproti počátku roku 2011, pozemní stavitelství má zakázky o 17 procent nižší, inženýrské stavitelství je pod polovinou (46,2 %), z toho dopravní infrastruktura je pouze na čtvrtině (24,3 %).

"Nebyla zahájena žádná nová dopravní stavba, bytů bylo zahájeno o čtvrtinu méně," konstatoval Matyáš.

Situaci za leden až únor roku 2012 charakterizují údaje publikované Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Stavební produkce poklesla v únoru meziročně o 16 procent; za první dva měsíce o 11 procent. K roku 2008 klesla o 38 procent. Dramatičtější je orientační hodnota stavebních povolení - za únor je to o 50 procent dolů, součtově za leden a únor o 31 procent níže.

"Stavebnictví jistě nečeká radostný rok," posteskl si prezident svazu.

Témata: stavebnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky