Ekonomika

Ilustrační fotografie

Hotovost bojuje o přežití

Ekonomika

Žijeme v rychlé době plné neustálých změn, které ovlivňují vývoj po celém světě. Kromě onoho zrychlování životního stylu a různých zvratů na ekonomickém i politickém poli je patrný ještě jeden trend – narůstající boj proti hotovosti. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Za dobrou prací jsou lidé ochotní se stěhovat i do zahraničí

Ekonomika

Jak jsme na tom v současné době s ochotou dojíždět do práce nebo se za ní dokonce stěhovat? Z ankety, na kterou v prosinci a lednu odpovídali návštěvníci stránek Profesia.cz vyplývá, že pokud je motivace, není to problém: celých 43 % respondentů uvedlo, že by dojížděli nebo se přestěhovali za prací do zahraničí, dalších 45 % je ochotno dojíždět na menší nebo větší vzdálenost nebo se stěhovat.

Ilustrační fotografie

ČSSZ zahájila rozesílání "inventur" OSVČ za rok 2016

Ekonomika

Pečlivé prostudování tzv. inventur OSVČ, které obsahují tabulku se souhrnem předpisů a plateb a jsou tak užitečným podkladem pro správné vyplnění Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, může minimalizovat chyby při jeho vyplňování.

ilustrační fotografie

Globální akciové trhy tíží politická nejistota

Ekonomika

Na evropských akciových trzích se to na začátku nového týdne červená. Investory spíše než ekonomické fundamenty straší politická nejistota. V  očekávání vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghi před Evropským parlamentem, investory zjevně nepotěšilo prohlášení francouzské potenciální prezidentské kandidátky Marine Le Pen o vystoupení Francie z evropské měnové unie v případě jejího zvolení.

Auto, ilustrační fotografie

Zájem o CNG vozy roste. Víte, kolik stojí jeden ujetý kilometr?

Ekonomika

Zájem o stlačený zemní plyn (CNG) jako ekologické palivo v Česku roste. Podle statistik Českého plynárenského svazu loni přibylo na tuzemských silnicích více než 3500 aut na CNG a motoristé již mohou toto palivo tankovat na téměř 150 plnicích stanicích. Více než 50% nárůst prodejů CNG na svých plnicích stanicích zaznamenala také společnost E.ON.

Ilustrační fotografie

Vánoční nákupy nebyly tak bohaté, jak se očekávalo

Ekonomika

Prosincové maloobchodní tržby zklamaly. Pravděpodobně i slabší vánoční nákupy přispěly k tomu, že maloobchodní tržby meziročně vzrostly pouze o 3 %. Trh očekával, že Vánoce přinesly nákupní horečku.

Ilustrační fotografie

EET nemusí být likvidační pro e-shopy, existuje řešení

Ekonomika

Tisícovkám tuzemských e-shopů nastaly velké komplikace. Od 1. března pro ně začne platit povinnost elektronické evidence tržeb (EET), a proto se některé chystají zrušit oblíbenou a rychlou možnost platby kartou. Firma VIKIPID však vyvinula bankovní garanční systém, který podobně jako dobírka, nepodléhá evidenci EET. E-shopy tak při aplikaci systému VIKIPID nemusí radikálně omezit svou nabídku služeb a své podnikání.

Lyžování, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak se chovat na sjezdovce a kdy máme nárok na náhradu škody?

Zima je v plném proudu a řada z nás vyráží užít si zimní radovánky v lyžařských areálech. Lyžování je oblíbeným, i když někdy nebezpečným sportem. Úrazy na sjezdovkách nejsou ojedinělé. Právo proto proniká i na zasněžené svahy čím dál častěji. Informace přináší dTest.

Ilustrační fotografie

ČSÚ bude zjišťovat životní podmínky a příjmy domácností

Ekonomika

V sobotu začíná každoroční šetření životních podmínek a příjmů domácností organizované Českým statistickým úřadem. Odborně proškolení tazatelé navštíví v období od 4. února do 28. května více než 11 tisíc rodin. Cílem je získat aktuální data pro hodnocení sociální a ekonomické situace obyvatel.

ilustrační fotografie

Dobré zprávy z globální ekonomiky ženou evropské akcie vzhůru

Ekonomika

Evropské akcie výrazně posilují v reakci na dobré firemní výsledky na obou březích oceánu, pozitivní zprávy z pracovního trhu v USA, kde podle reportu ADP vzniklo skoro 250 tisíc nových pracovních míst, což je nejvyšší nárůst za posledních sedm měsíců, a silná data o rostoucí výrobě z Číny.

Stříbro, ilustrační fotografie

Nedostatek stříbra bude jeho cenu tlačit vzhůru

Ekonomika

Zatímco těžba stříbra stále klesá, zájem o něj zůstává silný. To vede celosvětově k nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou; v dlouhodobém horizontu by tuto nerovnováhu měla vyrovnat vyšší cena. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Důchodci, ilustrační fotografie

Ekonomika

Důchodci dostanou přidáno. To ale nepomůže

Zpráva o zvýšení starobních důchodů potěšila koncem minulého roku řadu českých seniorů. Vláda jim přislíbila přilepšení o více než tři sta korun měsíčně. I přes zvýšení příjmů si ale v letošním roce budou muset senioři sáhnout hlouběji do kapsy. Zdražovat totiž budou základní suroviny i pohonné hmoty. Extrémně vysoké zůstanou také ceny nemovitostí.

Ekonomika, ilustrační fotografie

Evropská ekonomika nabrala na přelomu roku na síle

Ekonomika

Hospodářství eurozóny zrychlilo v závěrečném čtvrtletí loňského roku tempo svého růstu. Reálný HDP si oproti předchozímu čtvrtletí připsal 0,5 %. Meziročně je tak hodnota vytvořeného produktu v eurozóně výše o 1,8 %. Stejným tempem ekonomika rostla i v průběhu třetího kvartálu. Původně udávaných 1,74 % totiž bylo vylepšeno právě na 1,8 %.

Růže, ilustrační fotografie

Ekonomika

Prozradíme vám, kde chtějí muži trávit Valentýna

Svátek Svatého Valentýna má své stálé příznivce. Stejně jako loni ho i letos plánuje oslavit až 6 z 10 Čechů. Větší obliby se překvapivě dočkal u mužů, až dvě třetiny z nich ho letos chce slavit, zatímco k oslavám se chystá jen polovina žen. Muži chtějí oslavit svátek zamilovaných v ložnici, ženy naopak na romantickém zájezdě.

Ilustrační fotografie

V únoru OSVČ poprvé zaplatí vyšší zálohy na zdravotní i sociální pojištění

Ekonomika

Začátkem roku 2017 došlo ke změně výše povinných odvodů u pojistného na sociální zabezpečení a u zdravotního pojištění, která se poprvé projeví na únorových platebních příkazech. Minimální výše měsíční zálohy na pojistné na sociální zabezpečení je pro rok 2017 stanovena ve výši 2 061 Kč, pokud OSVČ provozuje podnikání jako svou hlavní činnost. Pokud provozuje podnikání jako svou vedlejší činnost je minimální měsíční záloha na pojistné na sociální zabezpečení stanovena na 825 Kč. Informuje Ivana Vaňousová, daňová poradkyně KODAP.

Ilustrační fotografie

Počet matek samoživitelek roste. Ohrožuje je chudoba

Ekonomika

Matek samoživitelek v České republice stále přibývá. Počet neúplných rodin u nás v současné době atakuje hranici 200 tisíc. O nezaopatřené děti se přitom v 90 % starají matky. Ženy, které samy odpovídají za vedení domácnosti, jsou často ohroženy chudobou a zadlužují se. Trend potvrzují i organizace, jež rodinám v nouzi pomáhají. SOS dětské vesničky například mezi klienty registrují až 80 % samoživitelů.

Ilustrační fotografie

Sníh, mráz a náledí. Kdy a po kom žádat při úrazu odškodnění?

Ekonomika

Letošní leden předvedl zimu, jaká už na mnoha místech České republiky dlouho nebyla. Tuhé mrazy, sníh a náledí dělají z této části roku z hlediska úrazů velmi rizikové období. Kromě méně vážných zranění, jako jsou podvrtnutí, dochází poměrně často i při běžném uklouznutí na chodníku ke komplikovaným zlomeninám, vážným poškozením páteře nebo hlavy. Zraněný však někdy neví, že může získat finanční odškodnění z různých zdrojů. Podívejte se, na koho by se měl v takových případech obrátit.  

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Banka nabízí řešení EET pro e-shopy

ČSOB přináší jako první banka řešení elektronické evidence tržeb pro e-shopy. V první polovině února budou mít první online obchody možnost vyzkoušet novou službu, která rozšiřuje platební bránu o připojení k EET. Povinně připojené k elektronické evidenci tržeb mají být maloobchody a velkoobchody včetně většiny e-shopů už od března letošního roku.  

Ilustrační fotografie

Kvalitní marketing jako základ fungování soukromé firmy

Ekonomika

Každá soukromá společnost potřebuje generovat co nejvyšší zisk, aby se dokázala uživit. To vše ale nestačí, její úspěchy by měly být tak velké, že zaručí optimální pracovní prostředí, bezproblémový chod se vším všudy a další rozvoj. Pokud i vy uvažujete o nastartování podnikatelské kariéry, nebo již v těchto vodách plujete, měli byste brát v potaz hned několik velmi důležitých aspektů, které vás právě na cestu k úspěchu nasměrují. My se je pokusíme shrnout v následujících řádcích. Úvodem je nutné konstatovat, že všechno bude zapotřebí řešit postupnými kroky. Nikdo nikdy nezbohatl poctivě během několika málo minut či hodin.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy