Ekonomika

Zlato, ilustrační fotografie

Čína bude mít nejvíc zlata na světě. Dolar tak bude v ohrožení

Ekonomika

Jednotlivé světové centrální banky se zlata nezbavují, nýbrž neustále postupně navyšují své rezervy. Od určité doby se stávají čistými příjemci. Ne nadarmo zlaté pravidlo říká: „Kdo má zlato, určuje pravidla“. Tohoto rčení jsou si vědomi především hlavní světoví hráči. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

dTest: Jak vybrat ten správný e-shop?

Ekonomika

Řada lidí dává přednost pohodlí online nakupování před náročnou túrou po nákupních střediscích. Špatný výběr internetového obchodu vás ale může o pohodu připravit pozdějšími reklamacemi či náročným vymáháním práva. Jak vybrat správný e-shop a nespálit se?

Supermarkety, ilustrační fotografie

Co ovlivňuje ceny potravin v obchodech? Velcí výrobci maloobchodníky vydírají

Ekonomika

Zatímco ceny některých potravin zůstávají roky téměř na stejné úrovni, další průběžně zdražují. V některých případech se částky mohou několikrát změnit dokonce i během krátkého časového období. Jiné jsou naopak výsledkem dlouhodobých vztahů mezi aktéry na trhu. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Ilustrační fotografie

EET je pro e-shopy problém. Jak vyřešit platby kartou?

Ekonomika

Kromě obchodů musí od 1. 3. zavést EET také e-shopy, kterých je v ČR 30-35 tisíc. Jsou mezi nimi velké nadnárodní, ale i úplně malé, které si zřídily například maminky na mateřské dovolené, drobní výrobci různého dárkového zboží apod.

Ilustrační fotografie

Proč a jak investovat do vzdělání?

Ekonomika

Investice do vzdělání je opodstatněná z mnoha pádných důvodů. Je vkladem do života, dlouhodobou a jistou investicí, a navíc často sama generuje další příjmy. Dobré nakládání s penězi neznamená minimalizaci výdajů, ale promyšlený a dlouhodobě plánovaný vztah výdajů a příjmů. A cílené investování do vzdělání má v takovém plánu své pevné místo. Protože se mnohonásobně vyplatí.

Ilustrační fotografie

Rostoucí náklady zvýší inflaci

Ekonomika

První letošní měsíc přinesl zvyšování cen výrobců. Ceny v zemědělství přidaly meziměsíčně 0,5 % a v průmyslu došlo ke zdražení dokonce o 0,7 %. Ceny v průmyslu se tak po třech letech vymanily z meziročního poklesu a vykázaly růst dokonce o 2,1 %. Výrazně se také snížil pokles cen zemědělských výrobců (-3,0 %  v lednu po –4,8 % v prosinci).

Stříbro, ilustrační fotografie

Ekonomika

3 důvody, proč stříbro porazí zlato

Dnešní „papírový“ svět je zaplaven velkým množstvím bankovek, které představují obrovské riziko pro finanční sféru. Růst inflace, zadlužování, nulové až záporné úrokové sazby – to vše tvoří ideální podhoubí pro další krizi, která by mohla mít ještě větší následky než ta minulá. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Kvůli politické nejistotě čelí euro problémům

Ekonomika

Nejnovější průzkum týkající se francouzských prezidentských voleb uvádí ještě vyšší procentuální náskok Le Penové a spready německých dluhopisů vůči francouzským tento vývoj kopírují: desetileté státní dluhopisy jsou stále blízko 80 b.p. Tím vzniká další tlak na euro, který by mohl pokračovat minimálně do výsledků dubnových voleb – za poslední rok jsme si však už díky vítězství Trumpa a brexitu zvykli, že průzkumům nemůžeme věřit. Informuje John J. Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank.

Zlato, ilustrační fotografie

Zájem o zlato a stříbro je čím dál větší

Ekonomika

Česká mincovna vloni utržila o 20 procent více než v roce předcházejícím. Podobný růst zaznamenali v Jablonci nad Nisou i u prodeje zlata. Češi v Mincovně nakoupili téměř o čtvrtinu více žlutého kovu než v roce 2015, bezmála šest set kilogramů.

Bohuslav Sobotka

Ekonomika

Spočítejte si, o kolik vás obereme. Satirická kalkulačka se vysmívá ČSSD

Sociální demokraté navrhují ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.

Ilustrační fotografie

Jací jsou čeští vysokoškoláci z generace mileniálů a jakou mají představu o platu?

Ekonomika

Studenti českých vysokých škol. Aktuálně jich je přes 311 tisíc. Většina z nich jsou ženy, kromě Čechů jde o početné skupiny Slováků, Rusů, Ukrajinců nebo Kazachů. Jejich počty pomalu klesají, přesto se najdou obory, kde je studujících víc než kdy dřív. Jací jsou vlastně čeští vysokoškoláci z generace mileniálů? Co nejčastěji studují? Jaké nároky kladou na své budoucí zaměstnavatele a jakou mají představu o svém nástupním platu?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mzdy porostou i letos. Firmy nebudou propouštět, chystají se nabírat nové lidi

Vloni navýšilo mzdy svým zaměstnancům přes 80 % středních a velkých firem. Dvě pětiny všech firem navíc svým zaměstnancům vyplatily 13. plat či mimořádnou odměnu v podobné výši, firmy nad 250 zaměstnanců 13. plat poskytly dokonce v 70 % všech případů. I v roce 2017 se chystají tři pětiny zaměstnavatelů svým zaměstnancům přidat, u velkých firem to je dokonce drtivá většina (85 %). Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory mezi podnikateli.

Ilustrační fotografie

Českým firmám se daří, od roku 2011 jim vzrostly tržby téměř o čtvrtinu

Ekonomika

Čistý zisk tuzemských společností narostl dokonce o 38 %. České společnosti, které pravidelně zveřejňují své účetní závěrky, zaznamenaly v posledních pěti reportovaných letech celkový nárůst tržeb o více než 22 % a nárůst čistého zisku o 38 %. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla analytická společnost CRIF ‑ Czech Credit Bureau na vzorku 60 tisíc firem.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET pokladnu za desetikoruny, nebo pokutu až půl milionu?

Ekonomika

Již za týden bude spuštěna druhá etapa elektronické evidence tržeb (EET), do které by se mělo zapojit na 250 000 podnikatelů. Zatím si ale autentizační údaje, nezbytné pro spuštění evidence tržeb prostřednictvím registrační pokladny, vyzvedla jen asi třetina z nich. Ozývají se hlasy o bojkotu nové zákonné povinnosti, ale i vyjádření finanční správy o provádění kontrol ve firmách spadajících do první vlny EET a udělených pokutách.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Nálada v eurozóně je nejlepší za posledních šest let, pocítí to i Česko

Ekonomika

Nálada mezi podnikateli v eurozóně se dál vylepšuje. Indey podnikatelské nálady PMI vyskočil na nejvyšší úroveň za posledních 70 měsíců (56 bodu). Svoji roli sehrává bezesporu vylepšující se situace na trhu práce a pokračující měnová expanze ECB. Ta zatím, na rozdíl od amerického Fedu, nehodlá v dohledné době začít otáčet kormidlo směrem k utaženější měnové politice. 

Zemní plyn

Ekonomika

dTest: Kampaň „Chci výhodnější energie“ zná vítěze aukce

V rámci hromadné změny dodavatele energií pořádané spotřebitelskou organizací dTest proběhla aukce, v níž zvítězila společnost Europe Easy Energy. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří průměrně 1168 Kč za elektřinu a 3810 Kč za plyn. Dodatečná nezávazná registrace do kampaně je stále možná.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: problémy budou mít menší prodejny. Podpora státu je nastavena velmi špatně

Ekonomika

Zavádění elektronické evidence tržeb (EET) se blíží do své druhé fáze. Od března se bude vztahovat i na obchodníky. Odborníci očekávají, že kvůli nové povinnosti skončí některé malé samostatné obchody na venkově. Méně starostí mají ti, co jsou součástí obchodní sítě. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Ilustrační fotografie

Zvýšení minimální mzdy: Jak se dotkne lidí pracujících na dohody?

Ekonomika

Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2017 přineslo nečekanou novinku pro lidi pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).  Zatímco minimální mzda se zvýšila o více jak 12 % na 11 000 Kč, limit pro neplacení zdravotního a sociálního pojištění zůstal u DPP 10 000 Kč a u DPČ 2 500 Kč.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy