Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jakou hodnotu pro nás mají online data a co děláme pro jejich ochranu?

Ekonomika

Za nejcennější online data považujeme fotografie a obsah našeho e-mailu. Až 42 % z nás si však ani po úniku dat své heslo nezměnilo. Jakou hodnotu pro nás online data mají a co děláme pro jejich ochranu? Na to jsme se v průzkumu zeptali více než 11 000 uživatelů Avastu z celého světa, z nichž 1 285 bylo z Česka.

Ilustrační fotografie

Posílení koruny: zlato a stříbro opět v hlavní roli

Ekonomika

Česká národní banka oznámila, že se k dnešnímu dni rozhodla ukončit používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. To do popředí dostává zlato a stříbro ve všech jejich investičních formách. Informuje Radek Šulta, ředitel a místopředseda představenstva České mincovny

Ilustrační fotografie

Konec výmluv. Sběrných míst na použité baterie je dostatek

Ekonomika

Počet sběrných míst, kde můžeme v Česku odevzdat baterie k recyklaci, už narostl na 20 546. Podle průzkumu společnosti Ecobat, nejdostupnější jsou pro většinu Čechů červené venkovní kontejnery na malé elektrospotřebiče a baterie. Na oblibě získávají sběrná místa v supermarketech, hobbymarketech a obchodech elektro.

Ilustrační fotografie

Jedna z nejlepších škol v Evropě končí? Přesuňte ji do Česka, píše Babiš

Ekonomika

Maďarský parlament ve středu schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Z Česka se ihned ozvaly hlasy, že by se instituce mohla přesunout do Prahy.

EU, ilustrační fotografie

Myšlenka společné Evropy je v posledních letech pod těžkou palbou

Ekonomika

Myšlenka společné Evropy, která stojí na počátku vzniku Evropské unie, je v posledních letech pod těžkou palbou. Takzvaným euroskeptikům nahrávají hlavně nesmyslná nařízení Bruselu, normami na zahnuté banány počínaje a protežovaným zeleným bydlením bohužel zdaleka nekonče. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Inspektoři začali kontrolovat dodržování platových podmínek u řidičů autobusů

Od ledna letošního roku platí nařízení vlády, které zlepšilo platové podmínky řidičů v osobní autobusové dopravě. Díky opatření mají zaměstnanci navýšený minimální hodinový mzdový tarif, zvýšila se odměna za čekání mezi jednotlivými spoji a při rozdělené směně dostávají řidiči nově příplatek ve výši deseti procent základní hodinové sazby minimální mzdy za práci ve ztíženém prostředí. Dodržování nařízení vlády kontroluje od února Státní úřad inspekce práce (SÚIP).

Ilustrační fotografie

Česká republika zažívá boom chytré obecní komunikace

Ekonomika

Ještě před třemi lety konstatovala souhrnná zpráva Evropského parlamentu, analyzující chytrá města napříč sedmadvacítkou, že zejména pro středoevropské státy by zavedení prvků smart city mohlo znamenat zásadní milník v ekonomickém rozvoji i zvýšení kvality života v obcích. Zároveň připomínala, že tento potenciál zůstává až na pár největších měst zcela nevyužitý.

Ilustrační fotografie

Nejdražší vydražený drahokam: Růžový diamant byl vydražen za 1,599 miliardy korun

Ekonomika

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě se stal růžový diamant Pink Star o váze 59,6 karátu. Budoucí majitel za něj nabídl v přepočtu 1,599 miliardy korun (490 000 000 HKD, hongkongských dolarů). Kámen vydražila v Hongkongu aukční síň Sotheby's. Růžový diamant uzmul světové prvenství modrému diamantu Oppenheimer Blue (14,6 karátu), který byl v květnu 2016 vydražen v přepočtu za 1,4 miliardy korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Češi jsou v nakupování online pod evropským průměrem, ženy nakupují víc než muži

Podle nejnovějšího celoevropského průzkumu společnosti DPDgroup, v České republice tvoří podíl online nákupů pouze 8,4 % z celkových nákupů, což je pod evropským průměrem (9,6 %). Na českých e-shopech se nejvíce nakupují produkty z kategorie zdraví/krása, dále potom móda a vybavení pro volný čas. Častěji nakupují ženy než muži a to v poměru 60 ku 40.

Ilustrační fotografie

Posílí poslanci práva spotřebitelů vůči operátorům?

Ekonomika

Prvním bodem dnešní schůze Poslanecké sněmovny je projednání novely zákona o elektronických komunikacích, kterým chce vláda vylepšit postavení spotřebitelů. O čem konkrétně budou poslanci hlasovat? Má se zkrátit doba pro změnu operátora a chystají se vyšší pokuty operátorům. Řešit se budou i pozměňovací návrhy poslanců.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost je v Evropě na osmiletých minimech, Česko na čele pelotonu

Ekonomika

Nezaměstnanost v eurozóně spadla v únoru na nová osmiletá minima na 9,5 %. Podobně dobře si vede trh práce v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost poklesla na 8 % – nejnižší úrovně od ledna 2009. Ukazuje se tak, že vylepšující se situace na trhu práce je i nadále hlavním motorem evropského hospodářského růstu. Informuje Jan Bureš Hlavní ekonom Patria Finance.

Ilustrační fotografie

Investoři po celém světě skupují barevné diamanty. Investiční šperky zažívají boom

Ekonomika

Ceny extrémně vzácných růžových diamantů vzrostly za 8 let o 180 % a jsou na historických maximech. Žluté zhodnotily o 90 % a modré o 70 %. Uvádí to Fancy Color Diamond Index, z něhož cituje renomovaný ekonomický deník Wall Street Journal. Investiční šperky s vzácnými barevnými diamanty se prodávají i v Česku. Vyrábí je největší české klenotnictví ALO diamonds.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak se nakupovalo zlato v roce 2016

Rok 2016 byl pokud jde o zlato opět rekordní. Investiční poptávka dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2012, roční příliv do ETF byl nejsilnější od roku 2009 a celosvětová poptávka po zlatých slitcích a mincích byla víceméně stabilní, informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Jak se změnily platy absolventů? Které obory se vyplatí studovat?

Ekonomika

Pohled zaměstnavatelů na absolventy se v posledních 3 letech zásadně změnil. Kteří vysokoškoláci mají nejlepší startovní pozici? Podle údajů Platy.cz jsou na tom nejlépe studenti zaměření na informační technologie, bankovnictví, automobilový a farmaceutický průmysl. Průměrný nástupní plat absolventa středoškoláka je v současné době 20 621 Kč, u vysokoškoláků je to 28 746 Kč. Více než 60 % absolventů najde uplatnění do měsíce.

Ilustrační fotografie

Jak si vedou české e-shopy? 9 z 10 očekává růst svého obratu

Ekonomika

Podle nedávno publikovaného průzkumu konzultační společnosti Acomware rostl v loňském roce obrat 88 % českých e-shopů. Výhled na letošní rok mají internetoví obchodníci ještě optimističtější – růst obratu očekává 89 % e-shopů. Za hlavní zdroj dalšího růstu považují internetoví podnikatelé získávání nových zákazníků, rozšíření sortimentu a lepší marketing. Asociace pro elektronickou komerci (APEK) odhaduje letošní obrat e-shopů na 115 miliard korun.

Ilustrační fotografie

Zájem o studium dvou cizích jazyků roste. Velký boom zažívá němčina

Ekonomika

Znalost jednoho cizího jazyka v mnoha zaměstnáních už nestačí. Téměř 26 procent studentů vzdělávací společnosti Tutor se proto učí najednou dva cizí jazyky. Za poslední tři roky zájem o toto studium roste. Letos je to o 15 procent více než loni. Velký boom zažívá po třech letech opět německý jazyk a poptávka se zvýšila také po ruském jazyce. Naopak stagnuje zájem o italštinu.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy