Ekonomika

Ilustrační fotografie

Černý pátek: V tento den nejčastěji zanikají firmy v Česku

Ekonomika

Černý pátek, i tak by se dal nazvat den, kdy v České republice konči svoji činnost většina podnikatelských subjektů. Naopak nejvhodnějším dnem pro založení firmy je středa. Pátek třináctého, celosvětově označovaný jako nešťastný, přitom neznamená pohromu a den, kdy firmy zavírají své brány. Analýzu mnohdy jepičích životu subjektů zveřejnila nejobsáhlejší on-line databáze českých firem Merk.cz.

Ilustrační fotografie

Dluhy, dluhy a zase dluhy? Svět po krizi a nejistá budoucnost

Ekonomika

Letošní rok se zdá být z hlediska investora asi nejhůře odhadnutelný. Na jedné straně nám indexy navyšují svoje maxima a nákup akcií je lákavou investicí. Na straně druhé se zvyšují sazby bank, pomalu roste inflace a svět má před sebou hned několikero důležitých voleb (a zároveň první rok úřadování nového amerického, poněkud nekonformního prezidenta Donalda Trumpa). Kdo zvítězí? Kteří investoři si budou mnout na Silvestra ruce? Pokusím se odpovědět. Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik, Tginvest.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Finanční úřad potvrdil, že platby přes unikátní systém VIKIPID nepodléhají EET

E-shopy, které využívají garanční platební systém VIKIPID, nemusí řešit povinnost elektronické evidence tržeb. Potvrdil to v závazném posouzení finanční úřad. Provozovatelé E-shopů, kteří omezili svou nabídku kvůli zavedení povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) od 1. března 2017, tak při aplikaci systému VIKIPID mohou zákazníkům vrátit oblíbenou a rychlou možnost platby kartou.

Ilustrační fotografie

Pražští developeři kancelářských budov mají žně

Ekonomika

Trh komerčních nemovitostí v Praze zažívá největší boom za poslední dekádu. Většina projektů, které mají platné povolení je v současné době ve výstavbě nebo se chystá zahájení jejich výstavby. V horizontu příštích dvou let se plánuje jen v Praze vystavět skoro 400tis m2 kanceláří. Poptávka je nicméně v současné době tak vysoká, že většina nových projektů se rychle zaplňuje.

Ilustrační fotografie

Koruna po konci intervencí projde testem francouzských voleb

Ekonomika

Napětí na trzích šlo před francouzskými volbami vzhůru – rozpětí mezi výnosem desetiletého francouzského a německého dluhopisu se vyšplhalo zpět nad 70 bps. Zatím se však jak na dluhopisovém, akciovém, tak i na devizovém trhu nejedná o žádné drama – v cenách rozhodně není zakomponován žádný z extrémních scénářů. Informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Ilustrační fotografie

Jaký je rozdíl mezi prodlouženou zárukou a pojištěním zboží?

Ekonomika

V poslední době se u obchodníků rozmohl trend nabízet spotřebitelům různá pojištění či prodlouženou záruku na zboží. Oba pojmy se často zaměňují a používají společně, což může být pro zákazníka matoucí. Jaký je mezi nimi rozdíl a čemu je dobré věnovat pozornost, než si za tyto služby připlatíte?

Ilustrační fotografie

Češi si stále více uvědomují rizika spojená s internetem

Ekonomika

Společnost Kaspersky Lab aktualizovala svůj Kaspersky kyberbezpečnostní index, který tvoří soubor ukazatelů hodnotících úroveň rizik, kterým čelí uživatelé po celém světě. Index v průběhu druhého pololetí roku 2016 zaznamenal pozitivní trend: množství lidí, kteří se zajímají o svou bezpečnost a jsou připraveni se chránit před kybernetickými hrozbami nepřetržitě stoupá.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pracujete o víkendu nebo přesčas? Rady, na jaké bonusy máte nárok

Standardní doba, kterou trávíme v práci, je 40 hodin týdně. Ze strany zaměstnavatelů však stále více rostou nároky na časovou flexibilitu zaměstnanců. Nezřídka se tak stává, že mnozí pracovníci zůstávají v zaměstnání přesčas. Výjimkou pak nejsou ani ti, kteří mají směny ve svátek, o víkendu či v noci. Pokud k nim patříte i vy, měli byste věnovat pozornost tomu, zda je vám taková práce navíc ze strany zaměstnavatele kompenzována, a to buď ve formě příplatků, nebo náhradního volna.

Ilustrační fotografie

Karierní hierarchie mizí. Generace Y přebírá vedení firem

Ekonomika

Generace Y, lidé narození mezi léty 1980 a 2000, budou tvořit v roce 2020 polovinu produktivních lidí v České republice. Již nyní ale v například v technologických oborech nebo IT díky nim klesá průměrný věk manažerů. Zatímco dříve byla karierní hierarchie závislá na věku, generace Y tato zažitá pravidla mění a její zástupci se již dostávají do vedení firem, případně je sami zakládají.

Ilustrační fotografie

Nejčastější mýty, které kolují o nakupování na venkově

Ekonomika

Ačkoliv připadá na Českou republiku nejvíce supermarketů v celé Evropě, stále více lidí nakupuje v menších obchodech poblíž svého bydliště. Češi se tak postupně zbavují obav a předsudků, které si řada z nich nese ještě z minulého režimu. V následujícím článku vám proto představíme čtyři nejčastější mýty, které u nás o nakupování na venkově kolují.

Ilustrační fotografie

V Česku chybí německy mluvící experti

Ekonomika

Společný projekt asociace ABSL, agentury CzechInvest a Ambasády České republiky v Berlíně má pomoci přilákat z Německa do ČR talentované mladé lidi, kteří zde mohou nastartovat svou kariéru ve společnostech působících v oboru podnikových služeb.

práce v kanceláři

Nezavírejte si zbytečně dveře. Tyto věci u pohovoru nikdy neříkejte

Ekonomika

Nezavírejte si zbytečně dveře. Pracovní pohovory jsou stresující pro všechny zúčastněné. Náborář (nebo kdokoliv, kdo pohovor vede) je pod tlakem, jelikož je na něm, aby vybral toho nejvhodnějšího kandidáta. Do toho si před něj sedne papírově kvalitní uchazeč, který je nervózní jak před maturitou. Asi se není čemu divit, že koluje tolik děsivých historek o tom, jak se interview proměnilo v pořádný průšvih.

Ilustrační fotografie

Muži mají výrazně vyšší vliv než ženy. Ženy v Česku vlastní jen 14 procent firem

Ekonomika

V rámci podnikání v ČR mají muži výrazně vyšší vliv než ženy. Muži ovládají 57 procent českých firem, zatímco ženy 14 procent. Společnosti, jejichž majoritním vlastníkem je muž, zpravidla vykazují vyšší tržby ve srovnání se subjekty, které kontrolují ženy. Ženy častěji podnikají v oblasti účetnictví, auditu, daňového poradenství a specializované ambulantní péče, zatímco muži se více soustředí na silniční nákladní dopravu nebo demolice a přípravu staveniště. Genderovou analýzu vlastníků tuzemských firem dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Předání rodinného podniku: Nejtěžší obchodní transakce v životě podnikatele

Předat otěže rodinné firmy svému nástupci je pravděpodobně nejtěžší obchodní transakcí v životě podnikatele. Svědčí o tom fakt, že přestože jsou rodinné podniky jedním z pilířů evropské ekonomiky, přechod na druhou generaci jich zvládne jen asi třetina. U třetí generace se hovoří již jen o 15 %, u dalších dokonce o pouhých 5 %.

Tiskárna, ilustrační fotografie

Dosloužil toner vaší tiskárny? Vyhodit jej může znamenat vyhazovat peníze z okna

Ekonomika

Stejně jako osobní počítač patří i inkoustová či laserová tiskárna mezi dnes už běžné vybavení českých domácností. Tisk článků z internetu, receptů, domácích úkolů či fotografií z dovolené patří mezi některé činnosti, kterými nám tiskárny zjednodušují každodenní život. Ať už se jedná o tiskárnu laserovou nebo inkoustovou, obě potřebují pravidelně „krmit“ tiskovými náplněmi. Co dělat, když se vypotřebují?

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy