Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ECB: Řecká ekonomika poroste v roce 2014

ECB: Řecká ekonomika poroste v roce 2014

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecká ekonomika by podle člena výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörga Asmussena měla začít opět růst od roku 2014, pokud řecká vláda dodrží úsporný plán. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na list Rheinische Post, který vyjde v úterý.

ECB si podle Asmussena klade za cíl, aby Řecko, které sužuje už pátým rokem recese, zůstalo nadále v eurozóně a také zemi pomoci vrátit se opět na kapitálové trhy do roku 2015.

"Očekávám, že pozitivní růst v Řecku bude od roku 2014 s realizací úsporných opatření," uvedl Asmussen.

"Náklady na případný odchod Řecka z eurozóny jsou nevyčíslitelné," upozornil dále člen výkonné rady ECB. Řecká vláda musí rozsáhlými reformami snížit státní výdaje o 12 miliard eur do roku 2014 ke splnění podmínek, které zemi stanovila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za záchrannou mezinárodní pomoc. Celkový řecký veřejný dluh přesahuje 350 miliard eur. Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc. Od Evropské unie a MMF si Atény zajistily v rámci prvního záchranného balíku zhruba 110 miliard eur a nedávno se země dohodla s EU a MMF na druhém záchranném balíku ve výši 130 miliard eur.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.