Ekonomika

Ilustrační fotografie

Evropská ekonomika se nachází pod hrozbou protekcionismu

Ekonomika

V současné době, kdy protekcionismus může negativně ovlivnit ekonomickou budoucnost Evropy, by mohly státy Jihovýchodní Asie budující novou infrastrukturu sehrát pro evropské firmy roli katalyzátoru dalšího rozvoje, říká Stuart Tait, generální manažer a regionální ředitel komerčního bankovnictví, HSBC Asie a Tichomoří.

Ilustrační fotografie

Proč platí Češi za mobilní tarify více než ostatní?

Ekonomika

Kolem cen mobilních tarifů se v posledních týdnech rozpoutala vášnivá debata. Proč čeští spotřebitelé mnohonásobně přeplácejí ceny mobilních tarifů? Kolik za neomezené tarify zaplatí například Němci, Slováci nebo Poláci? A jak si jako jednotlivec dojednat s operátorem výhodnější nabídku? Pomůže spojení spotřebitelů do velké skupiny?

Ilustrační fotografie

Jak formulovat inzerát, aby co nejvíce zaujal a uchazeče neodradil

Ekonomika

Jak formulovat inzerát pracovní pozice, aby zaujal co nejvíce uchazečů? A oslovil ty správné? Jak podrobné informace poskytnout? Uvádět nebo neuvádět výši výdělku? To je jen část otázek, které by si personalisté při formulaci inzerátu pracovní pozice měli klást.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nezaměstnaných ubývá a firmy už nemají kde brát

Nezaměstnanost v dubnu dále poklesla, tentokrát na 4,4 %. Je to o 1,3 procentního bodu méně než loni v dubnu, respektive počet nezaměstnaných se oproti loňskému roku snížil o dalších téměř 88 tisíc.

Zemní plyn

Podlehli jste nátlaku podomních prodejců? Rady, jak se ze smlouvy vyvázat

Ekonomika

Podomní prodej je v řadě měst a obcí zakázán a často se lze setkat s varováním před praktikami některých podomních prodejců. Přesto se stále najde mnoho lidí, kteří těmto obchodníkům otevřou dveře. Mezi nejčastější nabídky podomních prodejců patří smlouvy o dodávce energií. Pokud nátlaku prodejců podlehnete, máte ještě možnost se ze smlouvy vyvázat. Jak na to?

Ilustrační fotografie

Přejete si lepší zaměstnání? Na co si dát pozor v CV

Ekonomika

Při hledání práce se v současné době většinou neobejdete bez využití počítače: při sestavování životopisu, hledání na pracovních portálech, ale i komunikaci s potenciálním zaměstnavatelem. Nemalou roli hrají i sociální sítě. A když s technikou nejste zrovna kamarádi, nebo neohlídáte, co vše se o vás dá na síti dozvědět, může vás to vyřadit z okruhu relevantních uchazečů o místo. Na co si dát pozor radí Tomáš Krejčí z Počítačové školy Gopas.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Rychlá studentská jídla aneb jak netrávit hodiny u plotny

Asi to známe všichni. Ať už ze současnosti či z dob minulých. Studentský život představuje nejen nekonečnou volnost, ale také jednu kapsu prázdnou a tu druhou vysypanou. Představíme vám 10 rychlých, finančně dostupných a chutných jídel, které si můžete připravit třeba i na koleji.

Ilustrační fotografie

Jaké nástrahy na nás číhají v samoobsluze

Ekonomika

Když se chystáte nakupovat třeba v supermarketu, těžko vás napadne, že by se hodilo před nákupem nastudovat psychologii, marketing či právo. Jenže prodejci poznatky z těchto oborů mají a někdy je směle využívají. Jaké nástrahy zde na vás mohou číhat?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

DPD ukončila službu sobotní doručení, Češi ji nevyužívali

Společnost DPD, přední přepravce v České republice i v Evropě, nebude od května nabízet doručení v sobotu. Během zkušebního provozu se nepodařilo dosáhnout předpokládaného počtu balíčků, a proto se DPD rozhodlo dále nepokračovat a více se zaměřit na rozvoj svých ostatních úspěšných služeb.

Ilustrační fotografie

Volal vám dodavatel energií? Možná jste uzavřeli smlouvu

Ekonomika

Někteří dodavatelé využívají možnost uzavřít smlouvu o dodávkách elektřiny nebo plynu prostřednictvím telefonického rozhovoru. Pracovníci dodavatele otázky někdy formulují tak, že telefonátem zaskočený člověk nevědomky uzavře novou smlouvu. Jak se v takové situaci zachovat a zbavit se nechtěně sjednané smlouvy?

Ilustrační fotografie

Důchodci jsou stále cennější pracovní silou. Na co mají pracující senioři právo?

Ekonomika

Pracujících seniorů v tuzemsku stále přibývá. Dle aktuálních dat Českého statistického úřadu se jejich počet za posledních 20 let zvýšil více než dvojnásobně. Roste navíc i počet lidí starších 65 let, kterých bude dle odhadů ČSÚ v roce 2020 již 2,2 milionu. Právě pracující penzisté se tak stávají stále důležitější pracovní silou a na velké zaměstnanosti, která v tuzemsku panuje, mají nezanedbatelný podíl. Jaké podmínky zaměstnávání důchodců má a na co mají pracující senioři právo, se dozvíte v tomto článku.

Ilustrační fotografie

Na pumpě u dálnice si za litr benzínu připlatíte i 5 korun. Je to v pořádku?

Ekonomika

Ceny pohonných hmot u dálnic a hlavních silničních tahů jsou obecně výrazně vyšší než ve zbytku republiky. Motoristé si musejí na litru připlatit až 5 korun. Dle šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je vše v pořádku a odborníci se shodují, že vyšší ceny benzínu a nafty u dálnic mají tržní, ale i čistě ekonomické důvody. Firmy a podnikatelé tyto cenové rozdíly eliminují využitím plošných cen.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Chcete si přivézt auto z ciziny? Riskujete mnoho problémů

Auta v zahraničních inzerátech mohou lákat velmi zajímavou cenou. Ale často se za nimi skrývá past na neopatrného kupujícího. Individuální dovoz ojetého vozu ze zahraničí je totiž docela rizikový a pokud nemáte dostatečné zkušenosti, raději se do něj sami nepouštějte. Neušetříte a riskujete mnoho problémů.

Ilustrační fotografie

Je Česko připraveno na zavedení čtyřdenního pracovního týdne?

Ekonomika

S nástupem robotizace a celkovým zefektivněním výroby se stále častěji mluví o zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Toto opatření má dle analytiků logické opodstatnění, ale podle odborníka ze společnosti BDO nesplňuje Česká republika předpoklady, které jsou pro zavedení zkráceného pracovního týdne nutné splnit.

Ilustrační fotografie

Na co si dávat pozor při reklamacích? Nenechte se opít rohlíkem

Ekonomika

Obchodníci se při vyřizování reklamací někdy dopouštějí různých nešvarů, které běžný člověk nemusí snadno odhalit. Abyste se nenechali opít rohlíkem, je dobré vědět, co si nemusíte nechat líbit. Víte například, jak je to s náklady zamítnuté reklamace? Nebo jestli musíte k reklamované věci dodat i příslušenství? A může prodejce provést bezplatnou mimozáruční opravu, pokud vám zamítne reklamaci?

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy