Anonymní akcie skončí

Omezení korupce a větší transparentnost akciových společností má umožnit předloha ministerstva spravedlnosti, kterou rezort zaslal vládě k projednání. Předloha umožní orgánům činným v trestním řízení identifikovat majitele anonymizovaných akcií.

reklama

Akciovým společnostem norma uloží povinnost, aby si zvolily mezi mechanismem, kdy akcie budou na jméno, nebo zaknihované u centrálního depozitáře, popřípadě uschované v bance, v níž má akcionář účet, tzv. imobilizace. "Cílem těchto opatření je umožnit identifikovat akcionáře v jakémkoliv okamžiku. Možnost výběru dává větší prostor akciovým společnostem a dává možnost minimalizovat náklady na transformaci," řekl k předloze ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Zákon přímo akcie na doručitele nezakazuje, ale v případě úschovy akcií v bance se budou muset dát požadované informace orgánům činným v trestním řízení k dispozici. Akcionáři, kteří mají akcie na jméno, si budou muset zřídit na výplatu dividendy účet tak, aby bylo nejenom možné akcionáře identifikovat, ale aby justice mohla sledovat přesuny peněz z dividend nebo odjinud.

Při přípravě zákona se ministerstvo spravedlnosti inspirovalo příkladem z Rakouska, kde se akcie na majitele mohou vydávat, jsou ale registrované na akciovém účtu, jehož vlastník je znám.

Témata: akcie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky