Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecku dnes končí splatnost dluhopisů za 14,5 miliardy eur

Řecku dnes končí splatnost dluhopisů za 14,5 miliardy eur

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Zadluženému Řecku v úterý vyprší termín splatnosti státních dluhopisů za celkem 14,5 miliardy eur. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Řecko přitom dostalo první tranši ve výši 5,9 miliardy eur z druhého záchranného balíku pomoci v hodnotě 130 miliard eur teprve v pondělí.

Podle nejnovějších údajů celková hodnota zahraniční finanční pomoci této zadlužené jihoevropské zemi ale dosáhne až 172,6 miliardy eur, a ne 130 miliard eur, o kterých se dosud mluvilo. Záchranný fond eurozóny, tzv. Evropský fond finanční stability (EFSF), totiž v pátek oznámil, že v prvním úvěrovém programu pro Řecko ve výši 110 miliard eur, které měly pokrýt jeho finanční potřeby v letech 2010 až 2013, se ještě nevyčerpaly všechny peníze. Ty se nyní přesunou do druhého záchranného balíku.

Na pomoci se podílí 28 miliardami eur také Mezinárodní měnový fond (MMF).

Témata:  Řecko krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy