NKÚ: Lesy ČR dál utrácí stovky milionů za předražené služby

Porušování zákona u zadávání veřejných zakázek, pořizování předraženého nábytku, přemrštěné platby advokátům – takové jsou závěry Kontroly, kterou v podniku Lesy ČR udělal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Informuje o tom v neděli TV Nova.

660
reklama

Podle televize ve zprávě NKÚ stojí, že Lesy ČR během dvou let zaplatily advokátům až 218 milionů korun. Z toho vyplývá, že brali až devět tisíc za hodinu. Podnik to zdůvodňuje tvrzením, že „s ohledem na závažnost soudního sporu bylo nutné využít právního zástupce s odpovídajícím know-how“.

Ze zprávy NKÚ dále vyplývá, že za reklamní služby Lesy utratily 90 milionů, za propagaci a osvětu o dvě třetiny víc. Část peněz šla třeba na zvěřinovou kuchařku, za každý výtisk podle NKÚ zaplatil podnik přes čtyři tisíce korun. Lesy ČR ovšem na svou obranu uvádějí, že "vydání vlastní publikace zahrnuje ještě DVD a licenci."

Kontrola odhalila také pronájem nebytových prostor za 859 tisíc, které podnik vůbec nevyužil. V Českých Budějovicích si ředitelství pronajalo nábytek za 810 tisíc, jeho cena ale byla jen čtvrtinová. V rozporu se zákonem si vedení Lesů podle NKÚ pořídilo i několik služebních vozů Audi za 9,5 milionů korun.

Podle TV Nova ovšem Lesy ČR, že "z kontrolního závěru vyplynulo, že k žádnému porušení zákona nedošlo".

Ministr zemědělství Petr Bendl si podle televize vyžádal stanovisko právníků i Lesů ČR a podle toho se prý rozhodne, co bude dál. Podle TV Nova je možné, že tato zpráva vyvolá personální zemětřesení na nejvyšších místech podniku.

Témata: lesy čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky