Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manipulátoři s měnou: USA sledují devět zemí. Je Česko mezi nimi?

USA, ilustrační fotografie
USA, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Žádný z velkých obchodních partnerů Spojených států zatím nesplňuje podmínky, aby mohl být označen za manipulátora s měnou. Devět zemí, včetně Číny, je však potřeba pozorně sledovat. Ve své pravidelné pololetní zprávě zveřejněné v noci na dnešek to uvedlo americké ministerstvo financí.

Ministerstvo hodnotilo měnovou politiku 21 velkých obchodních partnerů USA, tedy zhruba jednou tolik než v předchozích zprávách. Nárůst počtu sledovaných zemí způsobilo snížení hraniční hodnoty kritérií pro přezkum, kterými jsou výše obchodního přebytku země se Spojenými státy, výše obchodního přebytku se světem a počet intervencí na měnových trzích.

Žádný z velkých obchodních partnerů však nesplnil příslušná legislativní kritéria pro označení za zemi, která manipuluje s měnou, aby tak získala nepoctivé výhody při obchodování s USA. Mezi země, jejichž měnové praktiky je však třeba pozorně sledovat, zařadilo Čínu, Německo, Irsko, Itálii, Japonsko, Jižní Koreu, Malajsii, Singapur a Vietnam. V předchozí, říjnové zprávě, bylo na tomto seznamu pouze šest zemí a nově z něj byly vyřazeny Indie a Švýcarsko.

USA a Čína jsou již rok v obchodním sporu. Jednání o nové obchodní dohodě však byla tento měsíc přerušena a Spojené státy zavedly nová cla na čínské zboží. USA obviňují Čínu z krádeže technologií, nepoctivých subvencí pro čínské společnosti a z toho, že nutí americké firmy, které chtějí podnikat v Číně, k předání svých obchodních tajemství.

Podle zákona z roku 1988 musí ministerstvo financí předkládat každých šest měsíců Kongresu zprávu o tom, zda některá ze zemí manipuluje se svojí měnou, aby získala výhody v obchodě se Spojnými státy. V případě pozitivního nálezu může zavést obchodní sankce. Zákon z roku 2016 rozšířil kritéria, která ministerstvo financí při hodnocení používá.

Spojené státy naposledy označily určitou zemi za měnového manipulátora v roce 1994. Tehdy tak vláda prezidenta Bila Clintona označila Čínu. Trump v rámci své kampaně v roce 2016 slíbil, že označí Čínu za měnového manipulátora, jakmile se ujme úřadu prezidenta. Doposud to však jeho vláda neučinila, i když k tomu měla již pět příležitostí, napsaly agentury AP a Reuters.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy