Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obiloviny prudce zdražují

kukuřice
kukuřice
Foto: Pixabay

Ceny obilovin rostou, skupinu vede nejvíce kukuřice. Tento nárůst představuje oživení po pondělních minimech vyvolaných obchodní válkou. Růst je způsoben opožděným setím ve Spojených státech a krytím krátkých pozic. Negativní vliv na poptávku po těchto komoditách může mít v budoucnu také epidemie prasečí horečky v Číně, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Projev prezidenta Trumpa o vyhlídkách na dosažení obchodní dohody v červnu a velmi pomalý postup setí ve Spojených státech, společně spustily dlouho očekávaný nástup krytí krátkých pozic ze strany fondů. Ty drží rekordní objem krátkých pozic v odvětví. 

Během jarního setí poskytuje americké ministerstvo zemědělství trhu každý týden v pondělí ve 20:00 GMT informace o aktuální situaci. Nejnovější údaje zdůrazňují dopad dlouhodobých dešťů na americkém Středozápadě. Řada polí je zaplavená, takže farmáři nemohou řádně osít a osázet. Zatím bylo vyseto jen 30 % objemu kukuřice. To je nejpomalejší tempo od roku 2013 a znamená 66% pokles oproti pětiletému průměru. Výsev sojových bobů má za sebou nejhorší začátek za posledních šest let, ale sušší počasí by mohlo vyvolat rychlý pokrok při setí.

V tuto chvíli je největší dopad na kukuřici a vzhledem k tomu, že čas na výsev je jen několik týdnů, roste nebezpečí, že výnos kukuřice bude nižší, než se předpokládá. Sojové boby zatím dostaly zásah kvůli negativním zprávám o poptávce, které ovlivnily cenu.

Obchodní válka způsobila pokles poptávky z Číny a tato poptávka se jen těžko zotaví, protože epidemie africké prasečí horečky v Číně zřejmě způsobí dramatický pokles počtu chovných zvířat. Navíc zpoždění výsevu kukuřice možná farmáře přesvědčí, aby vysázeli pozdní sojové boby. To znamená, že s výjimkou technického krytí krátkých pozic je možné, že sojové boby budou mít problém dosáhnout významnějšího zlepšení. Obilí na Chicagské obchodní komoře (CBOT) chce v prosinci 2019 dosáhnout staré konsolidace v oblasti mezi 3,95 a 4,05 USD/bušl.

Sojové boby na CBOT, které v pondělí spadly na desetileté minimum, budou zřejmě i nadále čelit problémům kvůli riziku rostoucí nabídky způsobené změnou výsadby, a současně snížené poptávce. První zásadní výzvou bude pravděpodobně úroveň 8,74 USD/bušl, což představuje 38,2% korekci vyvolanou odprodejem mezi únorem a květnem.

Témata:  kukuřice potraviny obilí zemědělství

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy