Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko začíná couvat z dostavby Temelína

Česko začíná couvat z dostavby Temelína

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Topmanažeři ČEZ vážně pochybují o dostavbě temelínské jaderné elektrárny a chystají "plán B". Informují o tom v sobotním vydání Lidové noviny.

Dostavba jaderné elektrárny Temelín, stamiliardová zakázka, za níž neváhají lobbovat nejmocnější politici světa, se možná vůbec neuskuteční. Lidé z vedení skupiny ČEZ, která má plánovaný tendr na starosti, totiž vydali zatím nejsilnější signál, že z tendru nakonec sejde, píší Lidové noviny.

Pravděpodobnost, že třetí a čtvrtý blok v temelínském areálu nevyrostou, je podle nich poměrně vysoká. "Podle mého odhadu asi tak třetinová," uvedl pod podmínkou anonymity jeden z topmanažerů ČEZ. Důvodem je nízká cena elektřiny na burzách, problémy uchazečů s budováním nejmodernějších reaktorů či obavy, že Brusel zpřísní pravidla pro jaderná zařízení. Jinými slovy: vedení ČEZ se obává, že se chod obřího Temelína nevyplatí, uvádí Lidové noviny.

Vedení ČEZ proto chystá i "plán B". Musel by asi postavit další paroplynové elektrárny a prodloužit provoz některých uhelných elektráren. Podle Lidových novin je prakticky jisté, že pak už by Česko nebylo vývozcem, ale dovozcem elektrické energie.

Témata:  Temelín

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

14. května 2024 19:38

14. května 2024 11:13

Srovnání cen mobilních tarifů, internetu a TV se vyplatí. Neutrácíte někde zbytečně?

Platby za telefon, internet a televizi jsou základními položkami většiny osobních a rodinných výdajů. Asi se bez nich zcela neobejdete, ale neutrácíte v některé z nich zbytečně? Chytrým srovnáním ušetříte jako jednotlivec stovky korun měsíčně, rodina i tisíce.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.