Za Kalouskovy škrty může jeho vlastní podvod! Teď obírá důchodce a rodiny s dětmi

Škrty, které pro Českou republiku chystá současná vláda, mohou zemi zahnat až do řecké spirály, tvrdí ČSSD. Novinářům to v pondělí řekl ekonomický expert strany Jan Mládek s tím, že sociální demokraté s takovými kroky nesouhlasí.

660
reklama

"Již nyní je zřejmé, že tato vláda chce peníze vytlouct zejména z rodin s dětmi a ze seniorů, což jsou skupiny, které se mohou bránit nejméně. Právě oni totiž odnesou zmrazení důchodů a zvýšení DPH na potraviny. Nevalorizovat důchody znamená nechat je poklesnout o čtyři až pět procent," varoval Mládek.

Dodal, že ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nyní dohnal jeho zářijový podvod s rozpočtem. V září se totiž ve sněmovně rozjíždí tradiční vyjednávání o rozpočtu na příští rok. "My už jsme tenkrát jako opozice upozorňovali na to, že v něm 20 až 30 miliard korun chybí," podotkl Mládek.

Vládní kroky, které mají chybějící peníze získat, podle něj jen podváží růst hospodářství a republiku zaženou do krize. "Tím, jak se bude škrtat všude možně a budou se snižovat například důchody, klesne spotřeba, čímž klesne i výběr daní. To pak povede k dalšímu šetření a tady se roztáčí nekonečný kruh," popsal Mládek.

ČSSD tvrdí, že vláda by měla úspory hledat jinde. "Například odsunutím spuštění druhého pilíře důchodové reformy na rok 2020, což by znamenalo 20 miliard, odsunutí daňové reformy, což je dalších 20 miliard, a také zahodit plán církevních restitucí," doporučil Mládek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky