Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společná měna rozděluje EU! Hrozí katastrofa, říká exministr Dlouhý

Společná měna rozděluje EU! Hrozí katastrofa, říká exministr Dlouhý

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Vladimír Dlouhý, jenž byl mezi lety 1992 až 1997 ministrem průmyslu o obchodu v Klausových vládách poskytl několik pohledů na možný scénář budoucnosti společné evropské měny. Jeho komentář přináší server Hospodářských novin.

V tuto chvíli by podle Vladimíra Dlouhého bylo nejhorší, kdyby se Řecko chtělo vrátit ke své národní měně, tedy drachmě. Ostatní možnosti budou ale také bolestivé a Euro budou velmi bolet. Připouští, že rozpad eurozóny je reálná představa. Přitom společná měna měla státy EU spíše stabilizovat, urychlit jejich hospodářský rozvoj a v konečném důsledku mělo dojít i k vytvoření užší politické unie evropských států. Minulost byla ale taková, že chudší státy si díky němu mohli více půjčovat a bohatší státy na to teď doplácí.

„Rozpad eurozóny už nelze vyloučit a je to smutný paradox: poválečná evropská integrace dosáhla úžasných věcí, ale netrpělivost a pýcha politiků při zavedení eura může dílo zase zničit. Dá se totiž předpokládat, že úplný rozpad eurozóny by byl - alespoň na nějakou dobu - i rozpadem jednotného trhu a schengenského prostoru a to by bylo velmi špatně,“ upozorňuje Dlouhý.

A jak se bude záchrana Řecka vyvíjet? Pokud Řecko zkrachuje, dotkne se to všech států EU. Lidé bohatších států by tuto situaci už nemuseli unést a dotlačili by své politiky k vystoupení z EU. Podle Dlouhého by bylo nejlepším řešením řízený bankrot Řecka, nikoli návrat k drachmě.

Témata:  Řecko EU EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy