Kubův úřad vyhlašuje dvoukolový ropný tendr

Výběrové řízení, které má určit budoucnost státní firmy Čepro, ale fakticky nastartuje transformaci celého stamiliardového ropného odvětví v České republice, vyhlásí ministerstvo průmyslu. Informuje o tom středeční vydání deníku E15.

reklama

Deníku informaci potvrdil Tomáš Paták z odboru komunikace ministerstva. „Předpoklad je, že k vyhlášení dojde v průběhu března,“ uvedl Paták.

Úřad ministra Martina Kuby se ujme role vyhlašovatele výběrového řízení sám, ačkoli se uvažovalo také o ministerstvu financí a samotném Čepru. Tendr, který bude mít dvě kola, zřejmě nastaví parametry chystaného propojení Čepra s některou rafinerskou společností. Zájem už projevil jak český Unipetrol z polské skupiny PKN Orlen, tak slovenský Slovnaft. Obě varianty by fakticky proměnily celý český trh rafinerií, obchodu s ropnými produkty, jejich skladování a přepravy, na němž dnes působí dva hráči z české top desítky největších firem (Unipetrol a Čepro) a jehož celkové roční tržby v Česku výrazně přesahují úroveň sta miliard korun.

Kubův úřad v prvním kole vybere poradenskou firmu, která zpracuje několik variant rozvoje Čepra a doporučí optimální scénář. Předpokládá se, že tím by měla být právě nějaká forma propojení s rafinerskou společností, ale vláda může dostat na stůl i jiné varianty – třeba včetně omezení aktivit Čepra na určité oblasti. Druhé kolo už určí realizátora zvolené varianty. Mohl by jím být bankovní subjekt, který se zabývá fúzemi a akvizicemi, jehož úkolem by bylo samotné propojení Čepra se zvolenou rafinerskou společností.

Zatím se předpokládá, že Čepro by si mohlo s rafinerskou společností vyměnit akciové podíly nebo obchodní aktivity. Ve hře je tedy i možnost částečné privatizace státní firmy, která se dnes zabývá skladováním pohonných hmot včetně strategických rezerv státu, jejich přepravou, velkoobchodem i čerpacími stanicemi. V celém řetězci tedy Čepru chybí právě rafinerie. Do podmínek tendru bude kromě ministerstva průmyslu mluvit také mezirezortní komise, v níž jsou dále zastoupeny ministerstvo financí, Čepro a rozvědka – Úřad pro zahraniční styky a informace. Bezpečnostní služby se o celý proces detailně zajímají kvůli předpokladu, že po podílu v Čepru, ale i v rafineriích mohou pošilhávat také společnosti z Ruska, na jehož surovinách je už dnes Česko do značné míry závislé.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky