Je vaše obec zadlužená? Zjistěte si už dnes

Ministerstvo financí ve středu na svém webu zveřejnilo data, jejichž prostřednictvím si mohou občané zkontrolovat hospodaření obcí. Lidé se tak mohou například dovědět, jak je jejich obec zadlužená, vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

reklama

"Každý občan si může poprvé zjistit, jak je hodnoceno hospodaření jeho konkrétní obce. V případě, že ukazatele nebudou příznivé, je třeba se obracet na své zastupitele a vedení obcí," uvedl Kalousek. Je přesvědčený, že by se tak mohlo předcházet bankrotům jednotlivých obcí.

Lidé údaje najdou na webové adrese http://wwwinfo.mfcr.cz/cgi-bin/ufis/iufismon/index.pl. Musí znát identifikační číslo obce, nebo její sídlo. V aplikaci jsou údaje z konce roku 2010.

Ministerstvo financí sleduje dva ukazatele - podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům (tedy poměr zadlužení) a celkovou likviditu. Pokud najdou občané u své obce u podílu číslo například 2,4, znamená to, že poměr zadlužení je 2,4 procenta. "Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel ve výši 25 procent," dodává mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Druhým ukazatelem je celková likvidita, která stanovuje poměr, kterým je obec schopná krýt své krátkodobé závazky. "Hodnota ukazatele 3,5 znamená, že krátkodobé likvidní prostředky kryjí krátkodobé závazky třiapůlkrát. Za rizikovou hodnotu se považuje hodnota menší než 1," vysvětlil mluvčí.

Občané by si podle ministra měli uvědomit, že překročení těchto hodnot nemusí automaticky znamenat špatné hospodaření. "Například pokud si obec na konci roku vezme úvěr na předfinancování dotace, krátce se tím dostane do rizikového pásma. V dalším roce však dotací úvěr bez problému splatí. Proto je nutné posuzovat hospodaření každé obce individuálně," uzavřel ministr.

Například hlavní město Praha má poměr zadlužení v hodnotě 11,28 procenta a hodnotu celkové likvidity 2,14. Brno má skoro stejné zadlužení (11,29 procenta), ukazatel likvidity se u něj vyšplhal na 3,41.

Témata: obce, města

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky