Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti změnám klimatu: Světová banka dá 200 miliard dolarů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Skupina Světové banky (SB) hodlá v průběhu pěti let od roku 2021 investovat 200 miliard dolarů (4,57 bilionu Kč) do boje s klimatickými změnami, což představuje dvojnásobek investic současného pětiletého plánu. Finanční prostředky půjdou na zkvalitnění předpovědí, systémy včasného varování a na informační služby. Uvádí to prohlášení skupiny, z něhož čerpala agentura Bloomberg.

"Změna klimatu představuje existenční hrozbu pro nejchudší a nejzranitelnější země světa. Naše nové cíle ukazují, jak vážně tuto otázkou zabýváme," řekl prezident SB Jim Yong Kim. "Snažíme se, abychom udělali víc a rychleji a vyzýváme globální společenství, aby dělalo totéž," dodal.

Zhruba polovinou, tedy 100 miliardami USD přispěje samotná SB, o zbývající část se podělí Mezinárodní finanční korporace (IFC), Agentura pro mnohostranné investiční záruky (MIGA) a soukromý kapitál.

Nové cíle vycházejí z akčního plánu pro změnu klimatu v rámci SB z roku 2016. V roce 2018 poskytla skupina SB na opatření v oblasti klimatu rekordních 20,5 miliardy dolarů.

Témata:  Světová banka klimatické změny USA

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

12. května 2024 9:30

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Rusko

Komentář

Ruská válečná ekonomika nebývale zvyšuje životní úroveň Rusů a upevňuje Putinův režim

Ruská válečná ekonomika se rozjela takovým způsobem, že to dělá vrásky na čele samotným vrcholným ruským představitelům, uvádí ve svém aktuálním vydání magazín Businessweek. Lidé, kteří neustále zpochybňují výkon ruské ekonomiky jako vylhaný a neudržitelný, prokazují Rusku tu nejlepší službu. Protože nejrychlejší cesta k prohře je podcenění soupeře, což ví každý začínající sportovec.