Chcete také levnější volání, sms a internet?

Trojice českých operátorů čelí náporu klientů, kteří na jejich profily na sociálních sítích přidávají vzkazy, žádající levnější služby. Ceny volání v Česku kritizoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), sněmovní výbor pro telekomunikace i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

660
reklama

České zákazníky inspiroval francouzský operátor Free Mobile, který v přepočtu za 500 Kč měsíčně nabízí neomezené volání a SMS. Francouzští operátoři nestíhají zpracovávat výpovědi, během pěti dnů k Free Mobile přešlo půl milionu zákazníků. Čeští zákazníci nyní odkazem na články o Free Mobile zaplavují zdi operátorů s dotazy, kdy i oni skončí s předraženými tarify a nabídnou podobné služby za podobnou cenu.

Psali jsme: Operátor šokoval konkurenci neomezeným voláním za 510 Kč
 
Předraženost českých operátorů potvrzuje analýza poslaneckého podvýboru pro telekomunikace či zpráva OECD. ČTÚ zjistil, že průměrné ceny na trhu nekopírují snižování regulačních poplatků, které si operátoři účtují mezi sebou. Průměrná cena minuty volání na maloobchodním trhu předloni klesla o téměř šest procent na 2,56 koruny za minutu. Loni klesla zhruba o desetinu. Mezioperátorský poplatek současně klesl o 28 procent na 1,81 Kč v roce 2010 a o dalších 33 procent v uplynulém roce.
 
K protestu zákazníků se zatím vyjádřila Telefonica C.R.: "Vaše příspěvky a komentáře ke článku jsme zaregistrovali a poctivě je čteme. Určitě žádné z nich nemažeme. Naopak vracíme na zeď ty, které samotný Facebook vyhodnocuje jako spam a skrývá je," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. "Podle našich statistik je průměrná cena odchozí minuty 2,50 koruny, tedy polovina ceny tabulkové. Reálná cena účtované jednotky se v posledních letech neustále snižuje. Za loňský rok to bylo přes pět procent, za rok 2010 to zhruba 11."

Možnost vstupu čtvrtého operátora, který by po francouzském vzoru mohl přinést snížení cen, otevřel ČTÚ vyhlášením aukce kmitočtů, uvolněných přechodem televizí z analogového na digitální vysílání.

Témata: mobily

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky