Ministerstvo chystá změnu v příspěvku na péči

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová po dnešním jednání vlády sdělila, že Ministerstvo práce a sociálních věcí do konce roku připraví vládní návrh, který zásadně upraví příspěvek na péči. Návrh musí být komplexní a nesmí řešit pouze příspěvek pro lidi s nejtěžším stupněm postižení, tak jak to navrhovala vládou zamítnutá senátorská novela.

CZK
reklama

„Připravujeme úpravu celého hodnocení a ohodnocení nejenom čtvrtého, ale i třetího a druhého stupně postižení. Chceme také, aby klienti větší část příspěvku používali hlavně na čerpání sociálních služeb a nedocházelo k tomu, že část peněz rodiny postižených využívají k sanování svých rodinných rozpočtů,“ uvedla ministryně Němcová.

Novela by měla řešit celkovou revizi dávek, tedy i dávky v hmotné nouzi či dávky na mobilitu. Senátory navrhované jednostranné navýšení u čtvrtého stupně postižení o šest tisíc korun by také podle ministryně znamenalo, že postižení s nižším stupněm by zahltili posudkové lékaře s žádostmi o přehodnocení stupně závislosti. Navíc by šlo o celkové navýšení výdajů o dvě miliardy, se kterými nyní ministerstvo práce a sociálních věcí nedisponuje.

„Senátorská novela nic neřeší. Jsem připravena vypracovat a předložit komplexní návrh, který zahrne lidi nejenom čtvrtého, ale i třetího a druhého stupně. Ten chci svázat s úpravou posudkové služby a dalších dávek. Zároveň se budu snažit zajistit, aby klienti větší část z příspěvků používali na čerpáním sociálních služeb a nedocházelo ke zneužívání dávek,“ doplnila Němcová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky