Čeští důchodci a jejich život v porovnání se světem?

Kvalita života českých důchodců je podle žebříčku The Global Retirement Index celosvětově na 16. místě. Pořadí každoročně sestavuje investiční společnost Natixis s myšlenkou, že stárnoucí populace musí mít také bezpečný důchodový systém. Česká republika v žebříčku v posledních letech stále stoupá, letos patří mezi pět zemí s největším zlepšením.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejlépe se seniorům žije v západní Evropě – 8 z 10 zemí, které jsou v čele žebříčku, leží právě zde. Absolutními vítězi po součtu všech kritérií jsou Norsko, Švýcarsko a Island. Na chvostu jsou naopak Brazílie, Rusko, Čína, Indie, Řecko či Turecko. Mimoevropské země v top 10 jsou Austrálie a Nový Zéland. Z vyspělých evropských zemí se do přední desítky nedostala Francie, Belgie, Rakousko ani Finsko.

Natixis porovnává jednotlivé důchodové systémy podle čtyř hlavních kritérií: finanční zabezpečení, zdravotní péče, kvalita života a materiální zabezpečení. Ty se dále dělí na 18 specifických ukazatelů.

Česká republika od minulého srovnání poskočila o dvě místa, protože se stejně jako v Irsku, zlepšilo materiální zabezpečení českých důchodců. Pozitivní trend zaznamenalo také Dánsko, Lucembursko a Malta. Slovensko uzavírá nejlepší pětadvacítku s tím, že si od loňska polepšilo o jednu příčku.

Naopak největší propad Natixis zaznamenala u Rakouska a Spojených států. Nejenže rakouští senioři mají k dispozici méně financí něž při předchozí analýze, ale také klesl jejich ukazatel kvality života a pocitu štěstí. Spojené státy se letos propadly až na sedmnácté místo, těsně za Českou republiku, a to hlavně kvůli nerovnosti v příjmech a snížení průměrné délky dožití.

Podle Global Retirement Index si Česká republika ze čtyř zkoumaných oblastí vede nejlépe v materiálním zabezpečení, kde se umístila dokonce na šestém místě. Země si polepšila ve finanční oblasti díky poklesu veřejného dluhu i daňové zátěže.

Analýza pozitivně hodnotí i snížení emisí CO2 a častější využívání obnovitelných zdrojů energie, což pozitivně ovlivňuje kvalitu životního prostředí. Největší rezervy má tuzemský zdravotní systém a předpokládaná délka dožití, která se oproti loňsku snížila.

Témata: důchodci | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky