Do soutěže na nový důchodový systém se nikdo nepřihlásil

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zrušilo výběrové řízení na nový systém výpočtu a výplaty důchodů.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Důvodem je, že v zákonné lhůtě nebyla podána žádná nabídka. Veřejnou zakázku vypsalo tehdejší vedení MPSV den po volbách do Poslanecké sněmovny ČR (PSP ČR). Zakázka spadala do působnosti tehdejšího prvního náměstka ministryně práce a sociálních věcí Roberta Baxy.

Odborná veřejnost i členové výboru pro sociální politiku PSP ČR výboru veřejnou zakázku kritizovali od samého počátku. Během výběrového řízení na nový systém výpočtu a výplaty důchodů bylo vzneseno přes 200 dotazů k zadávací dokumentaci.

Přípravné práce na novém systému výpočtu a výplaty důchodů zahájila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již v roce 2013. Do provozu měl být nasazen 1. ledna 2018. Celý proces byl ale zastaven prvním náměstkem Robertem Baxou, který systém v roce 2016 převedl z ČSSZ na MPSV. Řízením projektu byl následně pověřen externí poradce ministerstva Radomír Jurča, který byl zároveň vlastníkem společnosti Axioma Europe a.s. V této společnosti první náměstek Baxa ještě v roce 2014 působil jako prokurista.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky