Důstojné stáří? Bez penzijní reformy stát hazarduje se životy důchodců

Společnost se musí umět postarat nejen o děti, ale také o občany v důchodovém věku. Současný penzijní systém ani jednorázové navýšení důchodů jim ale prožít podzim života důstojně neumožní a dlouhodobě ani nezajistí. Hospodářská komora proto volá po reformě penzijního systému tak, aby současní důchodci i dnešní mladší ročníky mohli doufat, že dosáhnou i ve stáří na kvalitní život.

Ilustrační fotografie
reklama

„Současné starobní penze nedovolují seniorům prožít důstojné stáří. Chceme-li to změnit, chceme-li současným i budoucím penzistům výrazně zlepšit kvalitu jejich životů a zároveň zabránit tomu, aby se ocitli v chudobě, vláda bude muset učinit jeden z nejdůležitějších kroků. A to provést takovou změnu penzijního systému, aby odolal vlivu demografického vývoje a byly na důchody dlouhodobě peníze. Neučiníme-li tak, riskujeme, že nebudeme schopni se o naše důchodce postarat,“prohlásil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Pro dlouhodobou udržitelnost penzijního systému je ale podle něj zcela nezbytné, aby ke shodě na reformě došlo napříč politickým spektrem. „Nemůžeme se životy seniorů hazardovat tak, že jedna vláda důchodový systém reformuje, druhá pak takové změny zruší,“ dodal Dlouhý.

Hospodářská komora proto podporuje dlouhodobé a systémové řešení penzijního systému komplexní reformou, návrh vlády ale budoucí seniory z chudoby nevyvede.

Hazardování se životy seniorů a nutnost penzijní reformy dokládá i současná výborná kondice českého hospodářství a rekordně nízká nezaměstnanost – loni přišlo do důchodového systému na odvodech rekordních 405,3 miliardy korun a poprvé po osmi letech se dostal ze schodku. Důvodem je vysoká zaměstnanost a růst výdělků. Tak příznivá hospodářská situace ale nebude trvat věčně a systém se dostane znovu do schodku, ze kterého se ale bez reformy už nemá šanci dostat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky