Vláda chystá změny v důchodech. Senioři si polepší. Zvládne to ale státní rozpočet?

Vláda dnes schválila návrh novely o důchodovém pojištění. Od ledna 2019 by měly stoupnout penze seniorům nad 85 let o tisíc korun měsíčně. Všichni důchodci by podle propočtů ministryně práce v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) mohli dostat 320 korun.

Ilustrační fotografie
reklama

„Česká republika má jedny z nejvyšších odvodů na sociální zabezpečení v rámci celé Evropské unie. V případě, že budeme navyšovat výplatu důchodů, nezbyde již prostor pro snižování odvodů,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„V minulém roce bylo na důchodech vyplaceno 414,4 miliard korun. Výplata důchodů je tak suverénně největší položkou státního rozpočtu. Další navyšování důchodů je za současné hospodářské situace možné. Je však nutné si uvědomit, že v budoucnu se naše ekonomika může zadrhnout,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Změny v důchodech, které dnes schválila vláda, vyjdou státní rozpočet na 14,5 miliard korun. Za současné ekonomické situace, která je doprovázena nízkou nezaměstnaností, nebude problém dodatečné výdaje hradit z prostředků státního rozpočtu. V případě, že se však začne zhoršovat situace na trhu práce a bude ubývat plátců pojistného, povedou navrhované změny k navyšování schodku státního rozpočtu. Z tohoto důvodu je vhodné diskutovat o možnosti vyčlenění důchodového systému mimo státní rozpočet podobně jako u systému veřejného zdravotního pojištění.

Navyšování výdajů na důchody zmírní napětí ve společnosti. Mnozí senioři dnes mají pocit, že příznivá hospodářská situace České republiky se jich netýká. Díky navýšení důchodů se i nejstarší generace dočká výhod plynoucích z hospodářského růstu. Při zvyšování důchodů se však nesmí opominout aspekt výše odvodů na sociální zabezpečení. Dnes má Česká republika jedny z nejvyšších odvodů v rámci Evropské unie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky