Kdo se má lépe? Důchodci v Česku nebo v jiných zemích?

České žehrání na životní úroveň, nízké platy, nuzné důchody a živoření seniorů dostalo trochu ránu v podobě mezinárodního srovnání důchodů a kvality života penzistů. Česká republika si celkově stojí na 18. místě a ukazuje se, že prožívání stáří v Česku, potažmo v Evropě, by seniorům většina starých lidí na světě mohla jen závidět.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku obecně přežívá představa, že penzisté tu přežívají a živoří v bídě a nuzotě, bez peněz na jídlo, léky a základní potřeby, zapomenutí a na okraji společnosti. Zdá se, že je to ale jen nepodložený skepticismus. Alespoň to ukazují výsledky mezinárodního srovnání, tzv. indexu důchodů, který zpracovala francouzská společnost Natixis Global Asset Manage. 

Ve srovnání 43 zemí se Česko umístilo na poměrně slušném 18. místě. Navíc jde proti loňsku o skok hned o dvě příčky - z původně dvacátého místa. Index přitom nesrovnává jen výši důchodů, ale de facto celkovou kvalitu života seniorů pobírajících penzi.

Index hodnotí čtyři základní faktory - přes materiální zabezpečení důchodců, přístup ke zdravotní péči, čisté a bezpečné prostředí k životu, po finanční servis, který chrání úspory penzistů a zvyšuje jejich příjmy.

Pokud se vám tedy zdá, že se čeští penzisté třou bídu s nouzí, index vás rychle vyvede z omylu. Celkově se českým seniorům daří lépe než jejich vrstevníkům v Izraeli, Francii, Japonsku nebo třeba Jižní Koreji.

Index (viz tabulka) nabízí zajímavá srovnání. Například zdravotní index ukazuje, že čeští senioři (71 % bodů) mají ve srovnání s japonskými penzisty (88 %), co dohánět. Přesto je překonávají v celkové kvalitě života (Japonsko 64 %, Česko 74 %) a vlastně i v celkovém srovnání.

Tabulka ZDE

Společnost Natis Global Asset Manage toto velké mezinárodní srovnání udělala už počtvrté a chce v něm každoročně pokračovat. Index důchodů by podle společnosti měl pomáhat v rozhodování vládám i zaměstnavatelům. A bude to zřejmě čím dál víc potřeba. Jak se v materiálech uvádí, počet penzistů bude rychle růst. Například v Evropě jich proti 19 procentům v roce 2014 má být v roce 2060 už skoro třetina, respektive 28 procent.

Témata: důchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky