Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila novelu zákoníku práce. Jak se budou vypočítávat náhrady za ztrátu na výdělku?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vláda schválila návrh zákona z dílny MPSV, kterým se mění zákoník práce a další související zákony ve spojitosti s tím, aby již nadále v praxi nedocházelo k odlišnému přístupu u výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku u zaměstnanců, kterým je tato náhrada poskytována při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, a tím ke snížení poskytované náhrady.

Obsahem návrhu novely zákoníku práce je zpřesnění ustanovení upravujícího výpočet náhrady za ztrátu na výdělku příslušející zaměstnanci v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání v případě, že tento zaměstnanec nepracuje a je veden jako uchazeč o zaměstnání, a kdy se mu jako dosahovaný výdělek zohledňuje výše minimální mzdy.

Je navrhováno, aby pro výpočet náhrad byla použita ta výše minimální mzdy, která byla platná v den zařazení poškozeného do evidence uchazečů o zaměstnání. Nebude tak již docházet k situacím, aby při každém zvýšení částek minimální mzdy docházelo ke snížení poskytované náhrady za ztrátu na výdělku.

Navrhovaná změna zákona obsahuje i novelu zákona o vojácích z povolání, a zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, protože i v těchto případech se pro výpočet náhrady za ztrátu na služebním příjmu u uchazeče o zaměstnání vychází z výše minimální mzdy.

"I u takto malé úpravy zákoníku práce lze předpokládat, že bude přijata napříč celým politickým spektrem, jelikož se týká tisíce zaměstnanců,“ uvedla ministryně práce Jaroslava Němcová.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí zaměstnanci zaměstnavatelé Jaroslava Němcová CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy