Vláda schválila novelu zákoníku práce. Jak se budou vypočítávat náhrady za ztrátu na výdělku?

Vláda schválila návrh zákona z dílny MPSV, kterým se mění zákoník práce a další související zákony ve spojitosti s tím, aby již nadále v praxi nedocházelo k odlišnému přístupu u výpočtu náhrady za ztrátu na výdělku u zaměstnanců, kterým je tato náhrada poskytována při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, a tím ke snížení poskytované náhrady.

Ilustrační fotografie
reklama

Obsahem návrhu novely zákoníku práce je zpřesnění ustanovení upravujícího výpočet náhrady za ztrátu na výdělku příslušející zaměstnanci v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání v případě, že tento zaměstnanec nepracuje a je veden jako uchazeč o zaměstnání, a kdy se mu jako dosahovaný výdělek zohledňuje výše minimální mzdy.

Je navrhováno, aby pro výpočet náhrad byla použita ta výše minimální mzdy, která byla platná v den zařazení poškozeného do evidence uchazečů o zaměstnání. Nebude tak již docházet k situacím, aby při každém zvýšení částek minimální mzdy docházelo ke snížení poskytované náhrady za ztrátu na výdělku.

Navrhovaná změna zákona obsahuje i novelu zákona o vojácích z povolání, a zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, protože i v těchto případech se pro výpočet náhrady za ztrátu na služebním příjmu u uchazeče o zaměstnání vychází z výše minimální mzdy.


"I u takto malé úpravy zákoníku práce lze předpokládat, že bude přijata napříč celým politickým spektrem, jelikož se týká tisíce zaměstnanců,“ uvedla ministryně práce Jaroslava Němcová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky