Opravdu si důchodci letos polepší? Společně s důchody roste i cena potravin

Od nového roku došlo k navýšení všech druhů důchodů. V závislosti na věku a výši příjmů si tak senioři, ale i invalidní a pozůstalostní důchodci přilepší průměrně o čtyři až šest stovek měsíčně.

Ilustrační fotografie
reklama

Za dosud nejvyšší valorizací stojí změna pravidel pro její výpočet. Navýšení je tak mnohem vyšší než v minulých letech. Zároveň ale stále roste cena potravin. Ve srovnání s loňským rokem podražilo mléko, chléb, vejce i máslo. Reálná úspora seniorů tak bude kvůli stále se zdražujícím základním surovinám minimální.

Navýšení se týká obou složek důchodu. Základní výměra, která je pro všechny penzisty stejná, se od prvního ledna zvýší o 150 korun. Místo současných 2 550 Kč tak bude všem důchodcům přiznáno 2 700 Kč. Procentní výměra, která se odvíjí od doby pojištění a příjmů seniora se pak nově zvýší o 3,5 %. Změny se týkají všech důchodců. „Od Nového roku dojde k navýšení důchodů starobních, předčasných, invalidních i pozůstalostních. Senioři si o přidání nemusejí nijak žádat, změny jsou automatické. Jedinou podmínkou, kterou musejí splnit, je to, že jim byl důchod přiznán v roce 2017 nebo dříve,“ doplňuje Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe, jež podporuje lidi nad 50 let.

Vzhledem k tomu, že u procentní části důchodu dochází k procentnímu navýšení, bude konečná suma, o niž si důchodci polepší, pro každého jiná. Senior, který v letošním roce pobíral důchod 8 tisíc, si tak například díky valorizaci polepší o 341 korun měsíčně. V případě důchodu ve výši 12 tisíc poté půjde o navýšení o 481 korun. Důchodci, kteří si měsíčně přišli na 16 tisíc korun, se pak mohou těšit na 621 korun navíc.

Valorizace důchodů je dle expertů v letošním roce mnohem vyšší než v letech uplynulých. Důvodem jsou novinky při jejím výpočtu. První z nich je zohlednění indexu životních nákladů domácnosti důchodců. Pro výpočet valorizace se nově může počítat nejen s obecným růstem cen, ale také s růstem ceny ze spotřebního koše seniorů. To ale pouze v případě, že je tato situace pro seniory výhodnější. „V letošním roce byl například index životních nákladů domácností důchodců pouze 2,1 %, zatímco obecný index spotřebitelských cen činil 2,3 %. Pro výpočet valorizace se proto i letos použil index obecný. Bude-li však v budoucnu index domácností důchodců vyšší, zákon umožňuje využít při výpočtech valorizace i jej,“ vysvětluje advokát Jan Mandát. Druhou změnou při stanovování valorizace důchodů je zohlednění růstu reálných mezd z jedné poloviny místo jedné třetiny, která byla brána v potaz v minulosti. Při růstu reálné mzdy o 3,3 % se tak pro zvýšení důchodů počítá s hodnotou 1,7 %.

Přestože zvýšení penzí znamená pro seniory pozitivní zprávu, reálných úspor se dle odborníků příliš nedočkají. Ve srovnání s loňským rokem totiž dochází ke zdražování většiny základních surovin. Cena chleba, mléka i vajec byla dle údajů Českého statistického úřadu letos v listopadu vyšší než ve stejném období v loňském roce. Největší nárůst ceny poté statistici zaznamenali v případě másla, jež oproti loňsku zdražilo v průměru téměř o 14 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky