Nová důchodová reforma? Penzistům se má změnit život

Jedním z hlavních programových bodů připravované menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) má být provedení důchodové reformy. Babiš to řekl Radiožurnálu.

Ilustrační fotografie
reklama

Strany ve Sněmovně nyní vylučují, že dají Babišovu kabinetu důvěru. Za určitých podmínek ji připouštějí jen komunisté. Představy o změnách důchodové soustavy v chystaném vládním programu tak případně mohou sloužit jako vodítko pro možná jednání o další vládě. Na některých důchodových opatřeních by se strany středu a pravice s ANO mohly shodnout. Týká se to podpory spoření na stáří, posílení zásluhovosti, spoření zaměstnavatelů pracovníkům v náročných profesích či zohlednění péče o děti ve výši důchodu.

"Máme jasný cíl udělat reformu v důchodech, protože když se podíváme na vývoj důchodů za posledních pět let, tak stouply jenom o 1385 korun, na druhou stranu mzdy stouply průměrně o 7572 korun. My určitě chceme udělat tu důchodovou reformu, zřídit na to samostatný účet," řekl Babiš Radiožurnálu.

ANO ve svém volebním programu uvedlo, že by měla vzniknout sociální pojišťovna, která by spravovala důchodový účet s příjmy a výdaji na penze. Toto důchodové konto, na které by plynuly odvody, by se oddělilo od státního rozpočtu. Stát by měl pak podporovat spoření na stáří, lidi by k němu motivoval snížením daní a odvodů.

Důchodovou reformu měla v minulém volebním období připravit důchodová komise zástupců parlamentních stran a expertů. Výsledný model, jak by měla penzijní soustava vypadat, nenašla. Podle šéfa komise Martina Potůčka je teď český důchodový systém "kočkopes", který má rysy pojištění i sociálního zabezpečení.

Podle programu ANO by základní státní důchod měl i v budoucnu mít každý, kdo platil daně z příjmu po stanovenou dobu. Výše důchodu by neměla záviset na odvedené sumě a penze by se automaticky valorizovala podle statistických ukazatelů. Základní penzi by měla doplnit zásluhová část podle výše odvodů a doby jejich placení. Zvýhodnila by se doba péče o děti či o starší členy rodiny.

ANO v předvolebním programu slíbilo, že penze bude zvyšovat. Chtělo prosadit "předvídatelnost růstu důchodů". Počítá s pravidelnými valorizacemi podle cen a růstu průměrné mzdy. Předvídatelné zvyšování - podle růstu životních nákladů a poloviny růstu reálné mzdy - zákon ale upravuje už teď. Důchody se zvedají pravidelně, vždy od ledna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky