Úřad práce bude část příspěvku na živobytí vyplácet v poukázkách

Úřad práce ČR musí podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi vyplácet část příspěvku na živobytí prostřednictvím poukázek. Tato změna se do zákona dostala poslaneckou iniciativou. Od prosince tak každý, kdo pobírá příspěvek na živobytí déle než půl roku, dostane část v poukázkách.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

„My jsme při projednávání v Parlamentu upozorňovali na to, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Tato poslanecká změna je účinná od 1. června 2017, poprvé se tedy bude povinně poukázkami část příspěvku na živobytí vyplácet v prosinci 2017.

Příjemci příspěvku na živobytí dostanou část dávky vyplacenou ve formě poukázek na nákup potravin, drogistického a dalšího základního zboží. Poukázky nebude možné využít k nákupu alkoholu ani tabákových výrobků. Změna se týká každého člověka, který pobírá příspěvek na živobytí déle než šest měsíců, přičemž v poukázkách bude vypláceno nejméně 35 % a nejvýše 65 % dávky. Úřad práce ČR poskytne příjemcům seznamy obchodníků, u kterých lze poukázky uplatnit a rovněž je bude informovat o termínech, ve kterých si budou moct poukázky vyzvednout.

Využití poukázek, resp. poměr vyplácených peněz vs. poukázky, je v zákonem stanoveném rozptylu na uvážení pracovníků Úřadu práce ČR. A ti jsou instruováni, aby přihlíželi k celé řadě faktorů – jednak k situaci samotného příjemce dávky, jednak k možnosti efektivního využití poukázek v místě bydliště příjemce. Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník ÚP ČR podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, tj. k zajištění základních životních potřeb.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky