Polepší si důchodci příští rok? Tohle se změní

Důchodový účet bude příští rok poprvé po deseti letech v plusu. Podle předpokladů bude na pojistném v příštím roce vybráno o devět miliard korun víc, než bude vyplaceno na důchodech. A to i přesto, že lednová valorizace počítá s rekordním zvýšením v průměru o 475 korun. Naposledy byl na důchodovém účtu přebytek v roce 2007.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

„Díky ekonomickému růstu máme rekordně nízkou nezaměstnanost a také velmi solidní růst platů. A to všechno se odráží v tom, že jsou do sociálního pojištění odváděny mnohem větší částky a platí ho více lidí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Státní rozpočet pro příští rok počítá s rekordními odvody na důchodové pojištění, plánuje vybrat 443 miliard korun.

„Česká republika má i v mezinárodním srovnání velmi stabilní a dobře fungující veřejný důchodový systém. Určitě potřebujeme různé parametrické změny včetně posílení a větší motivace pro zaměstnance i zaměstnavatele pro soukromé připojištění v tzv. třetím pilíři. Ale nějakou radikální reformu náš systém nepotřebuje,“ doplnila ministryně Marksová.

Příští rok si důchodci polepší v průměru o 475 korun měsíčně, což je nejvyšší zvýšení od roku 2008. Díky návrhu, který prosadila ministryně Marksová, porostou důchody každý rok výrazněji. Do zvýšení se totiž poprvé promítne polovina růstu reálných mezd v roce 2016, zatímco doposud byl růst mezd zohledněn pouze jednou třetinou. Kdyby se valorizace počítala podle vzorce, který platil při nástupu této vlády, činilo by navýšení jen polovinu – 234 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky