Co čeká budoucí generaci českých důchodců?

ČSSD nově navrhuje zvýšení starobních důchodů od roku 2018 v průměru alespoň o 500 korun tak, aby částka odrážela růst cen a vývoj mezd. Podle opozice ale nemá cenu lidem lhát, že důchody budou, protože si spořili do průběžného systému. Aktuálně nastavený systém je totiž dlouhodobě neudržitelný, protože dávno nestačí platit všechny důchody.

Práce v kanceláři
reklama

ČSSD na začátku prosadila obnovení valorizace penzí podle inflace a obnovila slevu na dani pro pracující důchodce. V roce 2016 zajistila jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun a od ledna 2017 zvýšila penze v průměru o 307 korun.

Podle sociální demokracie se nyní ekonomice daří a je na čase opět seniorům zvýšit penze. Navrhuje proto změnu valorizačního mechanismu důchodů tak, aby důchody rostly podle 50% růstu mezd a také podle speciální důchodcovské inflace. To by umožnilo zvýšit penze v roce 2018 v průměru alespoň o 500 korun. 

"Jednoznačným cílem je zajištění lepší životní úrovně všech důchodců, kterým by k důchodu od 1. ledna příštího roku přibylo minimálně 500 korun v průměru. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento pozměňovací návrh podpořilo a je důležité říci, že návrh je také v souladu se závěry Odborné komise pro důchodovou reformu, na jejíž práci se podílejí zástupci všech politických stran ve Sněmovně," uvedla v tiskové zprávě místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Budoucí generace by měly být v pozoru

Podle expertky na sociální oblast ODS Lenky Kohoutové je zvyšování důchodů potřeba, protože penze jsou nízké. ČSSD se ale podle ní v systému důchodů chová jak slon v porcelánu. "Nepřišli s žádným návrhem, kde na důchody přesně brát, nepřišli s jasným návrhem, jak udržet důchodový systém do budoucna," uvedl pro MoneyMAG.cz.

Problémy se podle ní neukáží dnes ani příští rok, budoucí generace důchodců by ale měla být velmi ostražitá, protože není jasné, jak a v jaké výši se důchodový systém udrží. "Nemá smysl lidem lhát, že důchody budou, protože si spořili do průběžného systému," dodala.

Podle Kohoutové tento systém dávno nestačí platit všechny důchody. "Musíme přijít s návrhem, nad kterým se dokážeme shodnout, a to bez ohledu na politické strany. Nicméně tato vláda změnu v systému důchodů založila pouze na zrušení druhého důchodového pilíře a nepřichází s tím, jak celý systém udržet a důchody zvýšit bez toho, že se budeme bát co bude za pět až deset let," vysvětluje pro MoneyMAG.cz expertka.

Kohoutová dále uvedla, že jakékoliv diskuze v rámci důchodové komise se točily pouze kolem přidávání, respektive zvyšování penzí. Komise už ale nadále prý neřešila dlouhodobé udržení systému, tedy "rozhlédnutí se, kde na to vezmu."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky