Důchody v roce 2018: Jak si lidé polepší?

Rozpočet, který na příští rok sestavilo ještě za šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ministerstvo financí, počítá s růstem důchodů, platů, ale i sociálních nebo nemocenských dávek. V případě penzí ale už nyní začíná být jasno, o kolik by mohly v příštím roce stoupnout, otázkou ale zůstává,o kolik si senioři reálně přilepší.

Ilustrační fotografie
reklama

Sociální demokraté by byli rádi za co nejvyšší důchody. Ústy ministryně práce Michaely Marksové-Tominové by proto uvítali zvýšení o zhruba 500 korun. Podle Babiše ale podle makroekonomických ukazatelů vychází valorizace na 3,4 procenta, tedy zhruba 400 korun.

Iniciativu ČSSD nepřímo vítají lidovci, kteří by podle Bělobrádka ocenili ještě vyšší zvýšení penzí. 400 jim zkrátka přijde málo, není ale jisté, jestli se podaří prosadit vyšší než pětisetkorunovou hranici. Finální navýšení se tak zatím pohybuje v rozmezí 400 - 500 korun, a nutno dodat, že do příštího roku zbývá ještě více než 7 měsíců a jedny parlamentní volby.

Pokud bychom ale vyšli ze stávající valorizace, kterou loni schválila vláda, můžeme už nyní odhadnout, jaké důchody budou senioři v příštím roce pobírat. Je ale potřeba připomenout, že starobní penze má dvě hlavní složky, a sice základní výměru, která činí 9 procent průměrné mzdy, a procentní výměru, která se vypočítává podle odpracovaných let, vydělaných peněz a vývoje ekonomiky.

Zatímco tedy základní výměra stoupala podle růstu průměrné hrubé mzdy, ta procentní byla závislá na inflaci a růstu reálných mezd. To postihlo seniory především v době hospodářské krize. Valorizace ale má bez ohledu na skutečný výkon ekonomiky zajistit, že se bude základní výměra i zásluhová složka rychleji zvedat.

A právě na zásluhovou složku ČSSD míří. Chce totiž přidávat seniorům nově podle poloviny růstu reálných mezd, ne jen třetiny, jak tomu bylo dosud. Navrhuje proto změnu valorizačního mechanismu důchodů tak, aby důchody rostly nejen podle růstu mezd, ale i podle speciální důchodcovské inflace.

To by umožnilo zvýšit penze v roce 2018 v průměru alespoň o 500 korun. Tuto částku ale zatím seniorům nikdo napevno neslíbil a o kolik reálně vzrostou penze se uvidí až v září, proto budeme operovat i s částkou 400 korun.

V takovém případě by si ale chudší senioři moc nepomohli. Pokud pobírají minimální důchod, který činí 3 320 korun, v novém roce by si přišli na měsíčně o něco málo více než sto korun. Pokud by penze vzrostly o 500 korun, senioři s nejmenším důchodem by dostali navíc necelých 150 korun.

Průměrná penze v České republice se pohybuje kolem 11 750 korun. V takovém případě by lidé dostali částku, kterou by jim vláda přislíbila, tedy 400 až 500 korun. O poznání lépe se ale budou mít lidé, jejichž penze činí dvojnásobek průměrné výše důchodu. Ti si měsíčně mohou přilepšit o 800 až 1000 korun.

Poměrně sympatický byl pro seniory jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun, který důchodcům zajistila na začátku roku 2016 ČSSD. V letošním roce se ale už penzisté podobného bonusu nedočkali a ani příští rok nebude jiný. Žádný jednorázový příspěvek pro důchodce není schválen a ani neprobíhá legislativní proces, na základě kterého by měl být vyplacen. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky