Zůstali jste sami? Vše o vdovském a vdoveckém důchodě

Smrt manžela nebo manželky je bezesporu smutným a psychicky náročným obdobím. Pozůstalí se však po ztrátě blízké osoby mohou potýkat i s finančními problémy. Okamžitou pomoc může znamenat výplata pozůstalostního důchodu.

Ilustrační fotografie
reklama

I v tomto případě ale platí určitá pravidla, která je nutno dodržet. Jak o vdovecký či vdovský důchod zažádat, kdy na něj máte nárok a jak vysoký bude? Na nejčastější otázky vám odpovíme v následujícím článku.Česká populace dle dlouhodobých statistik stárne. Český statistický úřad předpokládá, že zatímco začátkem loňského roku se podíl seniorů na celkovém počtu obyvatel pohyboval průměrně okolo 17 %, za deset let budou lidé starší 65 let tvořit ve všech krajích až čtvrtinu populace. S narůstajícím věkem obyvatel tak roste i počet osob žádajících o starobní důchod. Česká správa sociálního zabezpečení registrovala letos v září 2 389 270 starobních důchodců, což je téměř o 20 tisíc více než před rokem. Pozůstalostní důchod poté v posledním měřeném kvartále vyplatili téměř 64 tisícům žadatelů, většinu z nich přitom tvořily ovdovělé ženy. Těch bylo téměř 5× více než ovdovělých mužů. „Ženy se dle dlouhodobých statistik dožívají vyššího věku než muži. Často se tak ocitnou v obtížné finanční situaci a po ztrátě manžela musejí převzít správu celé domácnosti. Pomoc v podobě vdovského důchodu se tak může velmi hodit,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe, která seniorům nabízí právní poradenství i další služby.

Kdo má na důchod nárok?

I když by se mohlo zdát, že na výplatu peněz mají právo všichni ovdovělí, není tomu tak. Po smrti manžela či manželky má pozůstalý nárok na roční vyplácení důchodu pouze tehdy, pokud zemřelý pobíral starobní nebo invalidní důchod či mu v době smrti nárok na invalidní či starobní důchod vznikl. „Nárok na výplatu důchodu vzniká také tehdy, když měla zemřelá osoba nárok na předčasný důchod nebo zemřela následkem pracovního úrazu,“ dodává advokát Jan Mandát, který klientům společnosti Senior Safe radí v oblasti práva. Další podmínkou je pak uzavření sňatku. Manželé pro přiznání vdovského či vdoveckého důchodu nemusejí žít ve společné domácnosti, nezáleží ani na délce trvání svazku. Status manželství je ale důležitý. Pozůstalostní důchod nebude přiznán druhovi nebo družce ani rozvedeným párům. Registrovaní partneři pak také dle zákona nemají na výplatu důchodu nárok, a to bez ohledu na délku trvání vztahu.

Jak dlouho je pozůstalostní důchod vyplácen?

Standardní doba, po kterou má pozůstalý po smrti svého manžela či manželky na výplatu důchodu nárok, je jeden rok. Při splnění určitých podmínek však lze pozůstalostní důchod odebírat trvale. Na trvalý důchod má právo osoba, která dosáhla důchodového věku a má nárok na starobní důchod, nebo dosáhla alespoň věku pro vdovský důchod, který je dle předpisů o 4 roky nižší než důchodový věk muže stejného data narození. „I v mladším věku pak může jedinec na trvalou výplatu pozůstalostního důchodu dosáhnout, a to v případě, že pečuje o nezaopatřené dítě nebo rodiče žijící s ním ve společné domácnosti, popřípadě je plně invalidní,“ vysvětluje Jan Mandát. Základním předpokladem výplaty trvalého pozůstalostního důchodu je však vždy to, že jedinec zároveň splňuje podmínky pro důchod dočasný.

Jak o důchod zažádat?

I v případě, že máte na výplatu vdovského či vdoveckého důchodu nárok, není samozřejmé, že se k penězům dostanete. O důchod je totiž třeba řádně zažádat na příslušném pracovišti České správy sociálního zabezpečení.  Předložit je třeba občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, úmrtní list zesnulého a také oddací list. V případě, že zemřelá osoba, po níž výplatu důchodu žádáte, doposud nepobírala vlastní důchod, pak musíte předložit i všechny dokumenty, které se při žádosti o starobní důchod předkládají. „Dobrá zpráva je, že nárok na výplatu pozůstalostního důchodu se nepromlčuje, vyplacen tak může být třeba i pět let zpětně. Zažádat lze navíc i o obnovení výplaty pozůstalostního důchodu, a to v případě, že do dvou let od skončení předchozího nároku na jeho vyplácení žadatel splní podmínky pro zisk trvalého vdovského či vdoveckého důchodu,“ upozorňuje Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Jak se stanoví výše důchodu?

Výše pozůstalostního důchodu je tvořena dvěma složkami. Výše základní výměry činí 2 440 korun měsíčně. Procentní výměru pak tvoří 50 % starobního nebo invalidního důchodu, na který měl zemřelý v době smrti nárok. „V případě, že jedinec v době ovdovění pobírá vlastní starobní nebo invalidní důchod, pak dochází k jejich souběhu. Z toho nižšího mu tak náleží polovina procentní výměry, vyšší důchod pobírá celý,“ dodává Mandát.

Kdy nárok na výplatu pozůstalostního důchodu zanikne?

Vdovský či vdovecký důchod je vyplácen bez ohledu na další výdělečné činnosti ovdovělých. I senioři si tak mohou bez starostí přivydělávat, výše příjmu totiž při výměře pozůstalostního důchodu roli nehraje. Nárok na důchod ovšem zaniká v případě uzavření nového sňatku. Uzavření nového manželství je tak nutné do osmi dnů nahlásit České správě sociálního zabezpečení. Po opakovaném ovdovění však nárok na výplatu důchodu vzniká znovu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky