Odcházíte letos do důchodu? Musíte splňovat dvě podmínky

Maximální hranici pro odchod do důchodu byla stanovena na 65 let, změna se ale neprojeví dřív než po roce 2030 a týkat se bude lidí narozených po roce 1965. Jak jsou na tom ale lidé, kteří se chystají do penze už letos?

Ilustrační fotografie
reklama

Pro odchod do důchodu je v současné době potřeba splnit dvě podmínky. Dostatečně dlouho se účastnit důchodového pojištění, které je součástí toho sociálního, a dosáhnout důchodového věku. V praxi tedy bude rozhodovat počet odpracovaných let, nicméně pokud chcete začít pobírat starobní důchod v roce 2017, musíte jich mít alespoň 33.

Je také vhodné ověřit si, jaký je váš důchodový věk, kdy ho dosáhnete a jakou dobu pojištění musíte splnit. To zjistíte například na webu ČSSZ. Rovněž je dobré připravit si doklady o dobách, které ČSSZ nemá v evidenci, například doklady o studiu, vojně a péči o děti.

Lidé chystající se do penze by také měli zvážit, od jakého data chtějí pobírat důchod. Nemusí to být totiž nutně datum dosažení důchodového věku, a pokud budou pokračovat ve výdělečné činnosti po dosažení důchodového věku bez pobírání důchodu, navýší si výši důchodu.

Je také třeba si rozmyslet, jak se bude důchod vyplácet. Může to být na účet v bance, případně na účet manžela nebo manželky, případně v hotovosti na poště.

Následně je třeba žádost o důchod sepsat na OSSZ a podat osobně. Žádost o důchod ale můžete podat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Počítejte ale s tím, že sepsání žádosti zabere nějaký čas. 

Při podání žádosti o důchod je nutné mít s sebou doklad totožnosti a pro výplatu důchodu na účet předložit vyplněný a bankou potvrzený tiskopis, který naleznete na webu OSSZ. Nutné jsou i zmíněné doklady o dobách, které ČSSZ nemá v evidenci, a následně nezbývá, než vyčkat.

O tom, jestli vám byl důchod přiznán, obdržíte od ČSSZ písemné rozhodnutí. Žádný „Pokud ano, je třeba oznámit to vaší zdravotní pojišťovně a nastává povinnost do 8 dnů sdělovat ČSSZ všechny skutečnosti, které mají vliv na důchod a jeho výplatu, například změnu adresy, změnu čísla účtu pro zasílání důchodu apod.

Důchod podléhá i zdanění, pokud v ročním součtu přesáhne 36násobek minimální mzdy. Daní se ale jen částka dosažená nad tímto limitem, nikoliv celý důchod. V roce 2017 bude daňové přiznání podávat ten důchodce, který ve zdaňovacím období 2016 pobíral v úhrnu důchod vyšší než 356 400 Kč, tedy měsíčně důchod vyšší než 29 700 Kč.

Základní výměra důchodů, které byly přiznané před 1. lednem, se zvyšuje o 110 Kč na 2550 korun měsíčně. Procentní výměra se tak zvyšuje o 2,2 %. Mění se i parametry výpočtu důchodů přiznávaných od 1. ledna 2017, a to konkrétně tak, že je nastaven všeobecný vyměřovací základ ve výši 27 156 Kč, výše přepočítacího koeficientu pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu 1,0396, první redukční hranice pro stanovení výpočtového základu ve výši 12 423 Kč a druhá redukční hranice pro stanovení výpočtového základu ve výši 112 928 Kč. Výše základní výměry starobního, invalidního, vdovského, vdoveckého a sirotčího důchodu od roku 2017 činí 2 550 Kč

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky