Vláda už má jasno: Přebytek státního rozpočtu by měl být využit jako rezerva na důchody

Ministryně práce Michaela Marksová navrhne, aby byl přebytek státního rozpočtu z roku 2016 převeden na speciální účet jako rezerva na důchody. Uspořených 62 miliard korun by tak mohlo být využito na výplatu a valorizaci důchodů v příštích letech. 

Michaela Marksová
reklama

„Máme možnost postupovat sociálně odpovědně a vytvořit rezervu na horší časy. Využití přebytku státního rozpočtu tímto způsobem by umožnilo, aby mohly být penze valorizovány i v době, kdy ekonomika neprochází obdobím hospodářského růstu,“ uvedla ministryně Marksová.

Na tzv. důchodovém účtu je v současné době 22 miliard korun. Společně s přebytkem státního rozpočtu (62 miliard korun) by tak vznikla rezerva na důchody ve výši 84 miliard korun.

„Částka 62 miliard představuje zhruba 15 procent letošního rozpočtu na důchody a odpovídá výplatě důchodů na dva měsíce. Pro srovnání – výplata jednorázového navýšení důchodu o 1 200 korun v loňském roce si vyžádala výdaje v objemu 3,5 miliardy korun,“ dodala ministryně.

Pro správu a vedení vzniklé rezervy na budoucí důchody by mohl být využit tzv. Zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu, na který Ministerstvo financí za každý rok, ve kterém byly příjmy z pojistného vyšší než výdaje na důchody, převádí ze státního rozpočtu částku ve výši rozdílu těchto příjmů a výdajů. Peněžní prostředky tohoto účtu se používají na důchodovou reformu, a to na základě usnesení Poslanecké sněmovny na návrh vlády. Rezerva, na tomto zvláštním účtu, by tedy byla čistě vázána výhradně na výplatu důchodů a ani budoucí vlády by ji nemohly využít jiným způsobem. 

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky