Jak bydlí čeští důchodci? Řadě seniorů hrozí ztráta bydlení

Dostupné bydlení pro české seniory bylo tématem mezinárodní konference, kterou pořádal Senát PČR a Rada seniorů České republiky. V úvodu akce vystoupila ministryně Michaela Marksová a představila hlavní důvody, které vedly ke vzniku zákona o sociálním bydlení. Ten by měl být zásadním opatřením, které pomůže nejen seniorům najít finančně dostupné nájemní bydlení.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Na konferenci zaznělo, že 14 procent všech seniorů, což je 320 tisíc lidí, žije v nájemním bydlení. To je velká skupina, na kterou také zákon o sociálním bydlení cílí. Seniorská populace je velice rozdílná, mezi nejohroženější patří senioři vyššího věku, osamělé ženy, které mají jen jeden zdroj příjmů (starobní resp. vdovský důchod), chronicky nemocní staří lidé nebo zdravotně postižení s nutností bezbariérového přístupu do bytu.

Podle výzkumu nazvaného „Stáří a chudoba“ hrozí řadě výše zmíněných seniorů ztráta bydlení a to v důsledku například ovdovění, omezení soběstačnosti z důvodu vážné nemoci, privatizace domu a následného zvýšení nájemného nebo postoupení bytu dospělému dítěti. Senioři poté řeší krizovou situaci odchodem do ubytoven, holobytů nebo v nejhorším případě končí na ulici. Obce a města, která chtějí zajistit seniorům rozumné a dostupné nájemní bydlení, často nemají dostatek vhodných obecních bytů, byly totiž v minulosti většinou zprivatizovány nebo prodány.

Podle ministryně Michaely Marksové systém sociálního bydlení nabídne starostům obcí a měst pomoc, jak vyřešit nedostatek bytového fondu. Státu se tento krok podle ministryně do budoucna vyplatí a to i finančně. Náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí pro rodinnou a sociální politiku Zuzana Jentschke Stőcklová poté hovořila podrobně o postavení seniorské populace v návrhu zákona a vysvětlila všechny pozitivní dopady pro seniory. V této souvislosti se hovořilo i o plánovaných změnách v dávkových systémech souvisejících s bydlením. Zástupci seniorských organizací ocenili práci MPSV na zákonu o sociálním bydlení, protože po téměř dvaceti letech se podařilo zákon konečně připravit v paragrafované podobě, právě se na MPSV vyhodnocují připomínky všech aktérů meziresortního připomínkového řízení. Další z hostů konference, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, také jasně deklarovala snahu a ochotu zákon přijmout. Možnosti, které mají senioři v jiných evropských zemích, představili na konci bloků příspěvků zahraniční hosté z Belgie, Německa, Slovenska a Rakouska.

Témata: bydlení | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky