Důchodci se budou mít lépe, ostatní budou trpět? Marksová se naštvala

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová se brání tvrzení, že zvyšování důchodů je na úkor budoucích generací. Podle ní současní senioři celý život pracovali a naše společnost jim to proto dluží.

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
reklama

Marksová se nejprve brání nařčení, že by boj za navýšení důchodů o 300 korun byl předvolební populismus. "S tím zásadně nesouhlasím. O valorizaci v této výši jsem se hádala s Andrejem Babišem několik měsíců. A kvůli našim seniorům jsem velmi ráda, že nakonec souhlasil. Od roku 1989 hodnota průměrného starobního důchodu k průměrné hrubé mzdě stále klesá a kdyby valorizace pro příští rok byla jen 200 Kč, tento trend by pokračoval," napsala na svém blogu na aktualne.cz ministryně

Připomněla, že se zápas o valorizaci táhne od počátku této vlády. "V roce 2014 ještě panovala koaliční shoda: s mým návrhem na obnovení mechanismu standardní valorizace odrážející 100 % růstu cen a 1/3 růstu reálných mezd a jednorázovým opatřením zaručujícím v lednu 2015 provedení valorizace alespoň na úrovni 1,8 % průměrného důchodu (200 Kč) souhlasili všichni a prošel hladce i Parlamentem," dodala.

Ministryně také uvedla, že pro letošní rok navrhovala zaručenou valorizaci ve výši 200 korun. S tím ale souhlasili jen ministři a ministryně za ČSSD, a tak návrh ve vládě neprosadila. "Výsledkem bylo ostudné čtyřicetikorunové navýšení a následný jednorázový příspěvek ve výši 1200 Kč," připomíná.

Upozornila také, že další zápas svedla ČSSD o návrat zmocnění, aby důchody svým rozhodnutím mohla navýšit vláda. "Takové zmocnění zde existovalo mezi lety 1996 a 2011, zrušila je až Nečasova vláda. O jeho návratu ale nechtělo Hnutí ANO nejdříve ani slyšet a po mnoha debatách trvalo na jeho zastropování na 1,8% průměrného důchodu. Ale to bychom mohli pro příští rok valorizovat maximálně o necelých 200 Kč! Nakonec se nám podařilo prosadit strop na 2,7% a jen díky tomu teď můžeme valorizovat o tři stovky," píše Marksová.

Podle ní je také nespravedlivé tvrdit, že zvyšování důchodů je na úkor budoucích generací. "Ti lidé celý život pracovali a naše společnost jim to dluží," uzavřela.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky