V kolika letech se v EU chodí do důchodu? Češi vyšli špatně

Jen tři země v celé Evropské unii mají věk pro odchod do důchodu vyšší než 65 let, píše na Facebooku premiér Bohuslav Sobotka. V České republice ale důchodový věk prozatím nijak zastropován není a pokud se tak nestane, mohou Češi pracovat klidně do sedmdesáti.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Jedním z nejdůležitějších témat, o kterém v současnosti jedná vláda, jsou důchody. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje odstranit dosavadní neomezené zvyšování důchodového věku a stanovit jeho maximální hranici. 

V současné době se mužům každý rok zvyšuje důchodový věk o dva měsíce, ženám o čtyři. Muži dnes chodí do penze v 63 letech, bezdětné ženy v 62, ostatním ženám se věk snižuje podle počtu vychovaných dětí.

Ve hře jsou dvě varianty. Hranici 67 let by si přála ministerstva financí a průmyslu, proti je ale sociální demokracie, pro kterou je stropem 65 let. Proti vyššímu věku odchodu do důchodu se ostře postavil i premiér Bohuslav Sobotka.

Ten na svůj facebookový profil umístil tabulku s přehledem důchodových věků v jednotlivých členských zemích EU. Z té jasně vyplývá, že pouze tři země mají věk pro odchod do důchodu vyšší než 65 let. Lidé v ostatních zemích chodí do penze buď v 65, nebo ještě dříve.

"Proč by tedy naši lidé měli jít do penze v 70 letech, nebo dokonce ještě později? ČSSD navrhuje zákonem zastropovat současný nekonečný věk pro odchod do důchodu právě na 65 letech. Tak, aby se lidi vůbec důchodu dočkali," píše Sobotka. 

Jak přesně vypadá situace s důchodovým věkem v EU se podívejte v tabulce ZDE.

Témata: důchody | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky