Na důchody prostě nemáme. Politička navrhuje tuto reformu

Politici aktivně debatují o věkové hranici pro odchod do penze. Má být 65 nebo 67 let, jak navrhuje ČSSD, nebo nemá být vůbec, jak tvrdí hnutí ANO? Podle místopředsedkyně TOP 09 Jitky Chalánkové není problém jen ve věku odchodu do důchodu, ale i ve financích.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

"Otázka, která je nastolena současnou vládou, kde se dohadují sociální demokracie, která chce nastavit pevný odchod do důchodu na hranici 65 let a hnutí ANO, které hovoří o hranici 67 let, je naprosto zástupný problém. Vůbec se neřeší důchodový systém," uvedla hned v úvodu pořadu Události, komentáře.

"Jde o situaci, která má nastat až v roce 2030, respektive 2044, ale vůbec se neřeší deficit důchodového systému. My nejsme pro pevné stanovení odchodu do důchodu. Pokud slyšíme poměrně populistickou větu: stanovíme pevný odchod věku do důchodu, tak musíme říci i větu B: vláda nebo odborníci budou pravidelně přehodnocovat situaci a tuto hranici mohou upravit. To můžeme dělat každoročně. Můžeme to dělat každoročně, protože každý rok můžeme průběžně vyhodnocovat celý systém. Můžeme zjišťovat, jestli se tam náhodou nestane zázrak, jestli se nezačne rodit víc dětí a měli bychom najednou větší množství zaměstnanců, kteří odvádějí do systému. Protože to všechno se týká budoucích generací. Může se stát i zázrak. Třeba, že Česká republika zázračně zbohatne a budeme moci odcházet dříve do důchodu," vysvětlila.

Hranice je podle ní pouze virtuální věc, která vůbec neřeší situaci vyplácených důchodů. "Můžeme zakrýt pravdu, kterou nám ukazuje vývoj vyplácení důchodů. Tedy, že věkový limit můžeme zakrýt a nemusíme se tomu pro budoucí generace vůbec věnovat. Pak ale v momentě, jak třeba navrhuje sociální demokracie 65 roků, si musíme říci: Dobře, ale nám teď na vyplácení důchodu chybí určité množství peněz. A to bývá poměrně konstantní, protože ta vývojová řada před námi skutečně leží. Musíme si potom říct, z čeho budeme důchodový účet sanovat. Jestli ze státního rozpočtu nebo z jiných zdrojů a kde případně z toho státního rozpočtu ubereme. Můžeme ubrat na obraně státu, na školství, na zdravotnictví. Je to věc sociální dohody celé společnosti," obává se.

Podotkla, že výdaje na výplaty důchodů, neustále rostou. "Právě v tomto okamžiku, kdy máme zvýšené příjmy důchodového účtu a státního rozpočtu, je ideální stav, kdy můžeme provést opravdu skutečnou reformu, která by pomohla těm, kteří půjdou do důchodu za další generaci. To znamená, snížit odvody na sociální a důchodové pojištění zaměstnancům a zaměstnavatelům a umožnit jim přesměrovat si alespoň část těchto odvodů na své vlastní účty. Tím by se ulevilo zaměstnavatelům a uvolnil by se trh práce," navrhuje.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky