Důchodci v Česku si nemají na co stěžovat. Závidět by jim mohli ze všech vyspělých zemí, upozornil senátor

Senátor Zbyněk Linhart se zaměřil na statistiku, která říká, že si čeští senioři nemají na co stěžovat. Závidět by jim totiž mohli důchodci ze všech vyspělých zemí světa. Podle senátora je tu ale problém, o kterém se nemluví.

Ilustrační fotografie
reklama

Senátor upozornil na statistiku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která uvádí, že by všechny vyspělé státy světa měly závidět českým důchodcům, protože pouze 2,8 % z nich je relativně chudých. Podle OECD naopak není co závidět Japoncům (19,4 %), Švýcarům (23,4 %), špatně se mají i rakouští důchodci (33,5 %) a Jihokorejci (49,6 %).

Následně se ale ptá, čím to je způsobeno? "Práh chudoby totiž OECD stanovuje na úrovni 50 % mediánu příjmu v dané společnosti (v EU se práh chudoby podle Eurostatu stanovuje na úroveň 60 % mediánu, podle této statistiky je ohroženo příjmovou chudobou 7,4 % českých důchodců)," podotkl na svém blogu na aktualne.cz a dodal, že nic z toho ve skutečnosti nevypovídá o skutečné chudobě našich důchodců.

Úskalí je podle něj jinde, a sice v celkové úrovni příjmů a mezd většiny lidí. "Pokud v ČR máme medián příjmů na osobu jen 12 250 Kč a průměrný důchod činí 11 400 Kč, pak jsou na tom důchodci opravdu relativně dobře vůči zbytku populace. Problém je jen v tom, že je na tom prachbídně podstatná část populace, vůči které se to měří. Což už nám ale tato statistika a novinové články neřeknou," posteskl si.

Stačí prý však srovnat příjmy v České republice podle parity kupní síly s uvedenými zeměmi, kde se mají důchodci tak „špatně", a vyjde nám, že v ČR bude pod hranicí chudoby většina celkové populace. "Připustili bychom si před 26 lety, že i po této době budou příjmy pracujících lidí či důchodců stále násobně nižší než třeba v Rakousku?" ptá se.

Linhart následně upozornil na statistickou zprávu o tom, že průměrný věk aut v ČR se stále zvyšuje a překonal hranici 15 let, což je absolutně nejvyšší hodnota od vzniku samostatné ČR v roce 1993. "To asi nebude tím, že Češi nevědí co s penězi, a tak investují do veteránů," podotkl.

"Spíše to bude způsobeno „zvyšováním" naší životní úrovně, že nové auto si může dovolit koupit stále málo lidí. Poslední měsíce jsme totiž bombardováni zprávami o tom, jak se daří ekonomice, jak je málo nezaměstnaných, jak se zvyšují mzdy, životní úroveň a jak se rekordně zvýšilo HDP. Jaká je ale skutečnost? Samozřejmě, vše je relativní a v průměru... Ale o tom podrobněji v jiném článku," dodal.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky