Důchody se změní! Kdy půjdete a kolik budete brát?

Dnešní mladá generace stále pořádně neví, v kolika letech půjde do důchodu. Důchodový se totiž každý rok zvyšuje. S tím by ale brzy mohl být konec, vláda chce zavést maximální věkovou hranici, kdy by lidé do penze chodili. V důchodu by měli trávit čtvrtinu života.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Do důchodu maximálně v 65 nebo 67 letech. Takový je návrh zákona, který bude na svém jednání příští týden projednávat vláda. Jeho cílem je odstranit dosavadní neomezené zvyšování důchodového věku a stanovit jeho maximální hranici.

V současné době se mužům každý rok zvyšuje důchodový věk o dva měsíce, ženám o čtyři. Muži dnes chodí do penze v 63 letech, ženy, které nemají děti, v 62, ostatním ženám se věk snižuje podle počtu vychovaných dětí. V průměru stráví v důchodu 23 let.

Vláda bude jednat o dvou variantách - maximální hranici 65 let pro odchod do důchodu prosazuje ministerstvo práce a sociálních věcí, 67 let by si přála ministerstva financí a průmyslu. Zastropování odchodu do důchodu by platilo pro lidi narozené po roce 1971.

Strop ale nebude pevný, každých pět let se bude moci měnit, a to na základě demografických údajů. "Důchodový věk má být stanoven tak, aby poživatel starobního důchodu mohl strávit v důchodu čtvrtinu života," píše se v důvodové zprávě. To znamená, že kdyby lidé umírali dříve, důchodový věk by se snížil, pokud by se očekávaná délka života naopak zvýšila, vzrostla by i hranice pro odchod do důchodu. Vycházelo by se přitom z pravděpodobné úmrtnosti lidí mezi 25 a 54 lety.

Která z variant projde, zatím není jasné. Možné také je, že žádné zastropování nakonec nebude, pravice je totiž proti. Komunisté se zase přiklánějí k hranici 63 let, 65 je pro ně nepřekročitelné maximum.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky