Spoříte si na důchod? Stát chce výběr vlastních peněz ztížit

Odkládání peněz na důchod je jedním z nejoblíbenějších typů spoření v Česku. Nejenže se vám naspořené peníze zhodnocují, ale stát vám také každý měsíc přispěje až 230 Kč. Problémem ale je, že lidé peníze často využijí jinak, než na přilepšení k penzi.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Pravidla pro důchodové spoření jsou už teď poměrně přísná, stát ale plánuje ještě další omezení přidat. Není to ale proto, že by chtěl lidi o peníze ze spoření připravit, chce je donutit, aby si je nevybírali najednou, ale postupně. Píše o tom web iDnes.

Je totiž běžnou praxí, že lidé si vyberou všechny naspořené peníze najednou a často je hned utratí. Smysl spoření, který má lidem přilepšit v důchodě, kdy nemají stálý příjem, se potom ztrácí. A senioři jsou pak často odkázáni jen na nevelký důchod a sociální dávky. Není divu, že řada z nich potom balancuje na hranici chudoby.

U penzijního spoření platí, že si peníze musíte odkládat nejméně pět let a v 60 letech si je můžete kompletně vybrat i se státními příspěvky. Stát by ale chtěl, aby si peníze lidé vybírali postupně a každý měsíc by společně se starobním důchodem dostali i část peněz ze spoření.

Nejjednodušším řešením by podle ekonomů bylo, kdyby byla výplata státní podpory podmíněna postupným výběrem naspořených peněz, píše iDnes. Tahle nepopulární varianta ale není příliš reálná.

Další možností by bylo převést peníze z penzijního spoření na účet České správy sociálního zabezpečení, která by spolu s důchodem od státu vyplácela lidem i část naspořených peněz. Odborná komise pro důchodovou reformu také zvažuje zřízení veřejnoprávní instituce, která by konkurovala soukromým penzijním společnostem. Byla by levnější a od klientů by peníze zároveň přijímala i jim je vyplácela.

Kdy a k jakému řešení se vláda přikloní, zatím není jasné. Už od letošního roku ale platí pravidla, která mají motivovat lidi k dlouhodobějšímu čerpání úspor. Pokud si nechají peníze vyplácet po dobu minimálně desíti let, nemusí je danit. Při jednorázovém výběru musí peníze zdanit 15 procenty.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky