Důchody by mohly být vyšší, ale je tu problém

Výše penzí je častým předmětem diskuzí a hádek nejen mezi poslanci a politiky, ale i v rámci široké veřejnosti. Zatímco lidé volají po co nejvyšších důchodech, politici jsou v tomto ohledu střídmí. Přiznávají sice, že by penze mohly být vyšší, není na ně ale kde vzít.

Ilustrační fotografie
reklama

Na přelomu let 2015 a 2016 se senioři dočkali slibovaného růstu penzí. V rámci valorizace důchodů v roce 2016 došlo od lednové splátky důchodu ke zvýšení základní výměry o 40 korun. Příjemným bonusem byl jednorázový příspěvek k penzi ve výši 1200 korun, který stát vyplácel v únoru a březnu a který de facto navýšil v poměru k počtu měsíců důchod o dalších 100 korun měsíčně.

I přesto si důchodci polepšili méně, než mezi lety 2014 a 2015. Na rozdíl od současných 140 korun měsíčně si tehdy senioři polepšili o 205 korun. Podobně by tomu ale mělo být i příští rok. Podle ministra financí a šéfa koaličního hnutí ANO Andreje Babiše by penze mohly stoupnout opět o zhruba 200 korun.

"Na rok 2017 to vychází zhruba na 200 Kč. Já jsem navrhnul 300 Kč měsíčně a nyní řešíme, jak ten rozdíl vyplatit," uvedl pro EuroZprávy.cz Babiš. Podotkl ale, že už nyní tvoří důchody téměř třetinu výdajů celého státu. 

Z navyšování důchodů o desetikoruny není nadšená ani ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. "Zvyšování důchodů v řádech desetikorun považuji za výsměch lidem, kteří celý život pracovali a odváděli peníze do důchodového systému, proto si zaslouží si důstojné podmínky," přiznala už dříve ministryně. Sama by byla také ráda, kdyby penze stoupaly o zhruba 300 korun ročně bez ohledu na to, jak se daří ekonomice státu. To je ale faktor, který nelze jen tak opomíjet.

Společnost to nechce slyšet?

Navýšení důchodů se nebrání ani opozice. Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová přiznává, že vyšší valorizace by se bezesporu líbila všem. "Podíváme-li se však na demografický vývoj, není bez reformy ani stávající úroveň udržitelná," obává se. "Čísla jsou neúprosná, i když to velká část společnosti nechce slyšet," upozornila server EuroZprávy.cz. 

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se ale domnívá, že si chce koalice naklonit téměř tři miliony penzistů před parlamentními volbami, které proběhnou příští rok v říjnu. "To je možnost vlády dělat populistická řešení, která možná někdo v budoucnu zaplatí... nebo taky ne," řekl České televizi Kalousek.

Za populistickou považuje diskuzi o penzích i poslankyně za ODS Jana Černochová. "S ohledem na stále se prohlubující důchodový deficit, který v posledních letech rostl tempem více než 40 mld. Kč ročně, a s ohledem na stárnutí populace, se domnívám, že rychlejší tempo růstu důchodů si nemůžeme dovolit. Diskuse o valorizaci důchodů je svým způsobem pouze zástupná, poněkud populistická a nesystémová. Zastírá skutčenost, že důchodový systém se výhledově dostane do daleko hlubších problémů, než je jen nízká úroveň důchodů," uvedla pro EuroZprávy.cz.

Vláda podle ní s touto skutečností nic nedělá a ze zcela nepochopitelných důvodů zrušila druhý důchodový pilíř, aniž by měla vlastní alternativu. "Neustále jen řeší, komu by populisticky rozdala peníze navíc, dokud ještě jsou," dodala Černochová.

První místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch považuje za výsměch i letoční valorizaci důchodů. "Vyhazují se miliardy které mizí neznámo kam, různé pochybné neziskovky utápějí stovky milionů, manažerům státních podniků, které jsou ve ztrátě, se vyplácejí měsíčně statisíce a seniorům se přidá 40 korun?" zaráží poslance, podle kterého peníze sice jsou, ale je nutné je přestat vyhazovat.

V klidu ale paradoxně mohou zůstat mladí lidé. Podle nové zprávy o stavu českého hospodářství důchodový systém sice zůstane v minusu, ani v roce 2060 by ale neměl překročit dvě procenta HDP. Stát tak bude i nadále dotovat důchodový systém desítkami miliard ročně. Podle odhadů ministerstva financí by ale mohli lidé v příštích desítkách let dosáhnout na slušné důchody.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky