Důchody: Jak se letos mění výplatní termíny?

Velký pátek ani Velikonoční pondělí výplatní termíny důchodů nemění. Jen jeden výplatní termín důchodů změní letošní červencové státní svátky. Důchody, které mají být vyplaceny ve středu 6. července, tedy v den, na který letos připadá státní svátek spojený s výročím upálení mistra Jana Husa, budou vyplaceny o den později, tedy ve čtvrtek 7. července.

Ilustrační fotografie
reklama

Letos se kvůli státním svátkům, dnům pracovního klidu a svátkům, které stanovuje zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, mění pouze jeden výplatní termín důchodů. Změna výplatního termínu se týká pouze dávek důchodového pojištění, tedy důchodů starobních, invalidních a pozůstalostních.

Důchody vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu bydliště. Občan si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu.

Důchody se vyplácejí dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje i výplaty důchodů do ústavů sociální péče s celoročním pobytem. Do těchto zařízení sociálních služeb se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

ČSSZ k 29. 2. 2016 provedla 1 655 982 výplat důchodů na osobní účty klientů a prostřednictvím České pošty vyplatila 1 157 438 důchodů. 35 238 výplat bylo provedeno do zařízení sociálních služeb.

Témata: důchody | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky